play

Video: Helpommin pois hoitosängystä - Martti Piirosen keksintö helpottaa liikuntarajoitteisten elämää

Martti Piironen esittelee Kikka-hoitosängyn toimintaperiaatetta. Sängyn alle kääntyvä alusta kuljettaa sängyssä olijan päätyyn, josta hänet saa hyvin esimerkiksi pyörätuoliin.

Martti Piironen esittelee Kikka-hoitosängyn toimintaperiaatetta. Sängyn alle kääntyvä alusta kuljettaa sängyssä olijan päätyyn, josta hänet saa hyvin esimerkiksi pyörätuoliin. Kuva: Marko Puumalainen

Esa Kurki

Sänky mielletään tavallisessa käytössä alustaksi, johon sekä mennään että noustaan pois sen pitkältä sivulta. Sama koskee myös hoitosänkyjä.

Ylämyllyläisen Martti Piirosen kehittämässä "Kikka-hoitosängyssä" asia on ratkaistu toisin. Uudessa innovaatiossa sängyn alusta on sähkökäyttöinen, ja makuuasennosta poistuminen sujuu kätevästi jalkopäästä, sängyn päädystä.

Piirosen prototyyppisänky tuo "käynnissä ollessaan" mieleen hitaasti pyörivän juoksumaton. Sähkötoimisella selkänojasäädöllä sängyssä olija voidaan nostaa istuma-asentoon, ja sen jälkeen liikkuva alusta patjoineen kuljettaa häntä kohden jalkopäätä. Alusta kääntyy päädyssä sängyn alle.

Keksinnön ansiosta liikuntarajoitteinen potilas saadaan mukavammin ja hoitohenkilökunnan työtä ja voimia säästäen siirrettyä makuuasennosta esimerkiksi pyörätuoliin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Piironen, 67, on jo eläkkeellä, mutta työuralta invataksin kuljettajana jäi hautumaan ajatus liikuntarajoitteisten asiakkaiden siirtoa helpottavasta sängystä. Lisäpontta hän sai ideointiinsa vierailtuaan Joensuun Sänkytehtaalla Liperissä.

Piironen on huomannut myös televisiosta, miten suuri ongelma ylipainoisuus alkaa olla erityisesti Yhdysvalloissa.

- Siellä tällaiset liikkuvalla patjalla varustetut sängyt saattaisivat olla kova sana. Näyttää pahalta, kun ylipainoisia ihmisiä yritetään vetää voimalla käsistä istuma-asentoon.

Martti Piirosen sängyssä on liikkuva alusta. Taustalla Tero Kokko.

Martti Piirosen sängyssä on liikkuva alusta. Taustalla Tero Kokko.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Piironen nimittää paikalla verstashallissa olevaa Tero Kokkoa sähkömestariksi. Kokko vastaa sänkykeksinnön sähköpuolesta. Keskiviikkona osoittautuu, että tarvitaan isompi moottori, jotta sänky jaksaa nostaa siinä makaavan kunnolla istuma-asentoon.

Yritysasiantuntija Satu-Minna Piiroinen Business Joensuusta saa toimia koehenkilönä metrin levyisessä sängyssä. Alusta alkaa kuljettaa istuma-asentoon nostettua Piiroista kohti jalkopäätä, ja Piiroinen jää istumaan lopuksi sängyn päätyyn.

- Ei mitenkään huono, hän toteaa käyttäjäkokemuksesta - kakkulat huurussa.

Todettakoon, että silmälasit huurtuivat käytössä olevan kasvomaskin, ei jännityksen, vuoksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Martti Piirosen yrityksen nimi on Tilausajo MJ Piironen Oy. Mies on ehtinyt yrittäjäurallaan tehdä myös keittiökalusteita massiivipuusta suunnittelusta valmistukseen. Se on antanut hyvän pohjan uudenlaisen sängyn kehittämiseen.

Piironen kertoo, että mukana sänkyhankkeen paperitöissä on ollut myös yritysasiantuntija Tapani Hirvonen Lipertek Oy:stä. Kehittämistyöhön on saatu myös Leader-rahoitusta. Leader-toiminnan päärahoitus tulee EU:sta.

Piironen toteaa, että prototyyppiä on tarkoitus kehittää vielä valmiimmaksi ja mahdollisesti myydä sitten sänkyidea jollekin sänkyvalmistajalle kaupallistettavaksi.

- Minun toiveeni on, että tämä koituisi hyödyksi mahdollisimman monelle. Mielestäni tällä on mahdollisuuksia menestyä.

Satu-Minna Piiroisen ohella paikalla on myös yritysneuvoja Jaana Karppanen Liperin kunnasta.

- Meillä Business Joensuulla on Lipertekin ja Liperin kunnan kanssa tällainen Mitä kuuluu -yrityskampanja. Kontaktoimme liperiläisiä yrittäjiä ja tulimme Martin idean tiimoilta käymään täällä Jaanan kanssa ja keskustelemaan, miten voisimme olla avuksi, Piiroinen kertoo.

Katso video, kun Martti Piironen esittelee kehittelemänsä hoitosängyn toimintaperiaatetta. Sängyssä Satu-Minna Piiroinen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi