Sunnuntai, 11.4.2021 
Minea, Verna
Maakunta

Koronarokotteiden toimituksessa viivettä - Siun soten uusi verkkoajanvarausjärjestelmä avautuu ensi maanantaina

  • Helen Hyttinen
  • Markku Ulander

Siun sote on saanut tällä viikolla alle 70-vuotiaiden rokottamiseen soveltuvaa AstraZenecan rokotetta odotettua huomattavasti pienemmän määrän.

Tämän vuoksi viikolla 10 voidaan avata varattavaksi vain 240 rokotusaikaa rokotusvuorossa oleville vuonna 1952-1956 syntyneille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rokotusajat tulevat varattaviksi Siun soten uuden verkkoajanvarauksen kautta maanantaista 8.3. alkaen. Ajanvaraus avautuu kello 8. Rokotusaikojen vähäisestä määrästä johtuen puhelinajanvaraus on toistaiseksi pois käytöstä.

Koska rokotteita ei riitä läheskään kaikille rokotusvuorossa oleville, vetoaa toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen, että rokotusajan varaisivat vain he, jotka ovat oikeasti vuorossa, eli 65-69-vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Oikeus rokotukseen tarkistetaan rokotuspaikalla.

Mikäli Siun sote saa viikon 10 aikana odottamansa suuremman erän rokotetta, avataan myös puhelinajanvaraus käyttöön maanantaina 15.3. kello 8.

Siun sote kertoo tehneensä nopeita ratkaisuja koronavirusrokotusten ajanvarauksen sujuvoittamiseksi. Verkkoajanvarauksessa ilmeni teknisiä ongelmia riskiryhmien ajanvarauksen käynnistyessä helmikuun puolivälissä. Ongelmat eivät olleet korjattavissa, minkä vuoksi Siun sote teki hankintapäätöksen uudesta ajanvarausjärjestelmästä. Järjestelmän käyttöönottoa nopeutti se, että kyseinen järjestelmä on käytössä myös muissa sote-kuntayhtymissä.

Käyttöönotettavan ajanvarauspalvelun on Siun soten tiedotteen mukaan todistetusti testattu kestävän yli 125 kertaa suuremman samanaikaisen käyttäjämäärän kuin edellinen ohjelmisto.

Iäkkäimmän väestön rokotuksiin käytettäviä rokotteita eli BioNTech-Pfizerin ja Modernan valmisteita Siun sote on saanut ennakkotiedon mukaisesti noin 2000 rokoteannosta. Soittokierrosta jatketaan tänä vuonna 80 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille pohjoiskarjalaisille, jotka asuvat kotona eivätkä ole Siun soten ikäihmisten palvelujen piirissä.

Muiden kuin ikäihmisten asumispalveluyksiköiden rokotukset etenevät THL:n rokotussuositusten mukaisesti ikä- ja sairausperusteista järjestystä noudattaen. Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat näin ollen yli 80-vuotiaat ja 65-69-vuotiaat sairauden perusteella riskiryhmään 1 kuuluvat asukkaat.

Siun soten alueella ensimmäisen koronarokoteannoksen oli perjantaihin 5.3.2021 puoleen päivään mennessä saanut 15 787 henkilöä. Rokotteen toinen annos on annettu tähän mennessä 3 352 henkilölle. Yli 80-vuotiaiden ikäluokasta 55,5 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen Siun soten alueella.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi