Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Maakunta

Yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta porrastetaan – Siun sote pyrkii helpottamaan ruuhkaa

  • Arttu Koistinen
  • Irma Lehikoinen

Siun sote porrastaa yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta pienempiin ikäryhmiin. Porrastuksella pyritään helpottamaan ajanvarauksen ruuhkaa, Siun sote tiedottaa.

– Porrastus toteutetaan ikäryhmittäin aloittaen iäkkäimmistä henkilöistä.

Ensimmäisenä rokotusvuoroon tulevat vuonna 1944 tai sitä ennen syntyneet henkilöt eli tänä vuonna 77 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat henkilöt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seuraavaksi rokotusvuoroon tulevat vuonna 1947 tai sitä ennen syntyneet eli tänä vuonna 74 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat.

Kolmantena ryhmänä on vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet henkilöt eli tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat, tiedotteessa todetaan.

Ensimmäisen ikäryhmän koronarokotusten ajanvaraus alkaa maanantaina 29. maaliskuuta kello 8.

– Ajanvarauksen sujuvuutta seurataan viikon aikana. Mikäli ajanvaraus sujuu, käynnistetään uusien ikäryhmien ajanvaraukset viikon välein. Näin ollen toisen ikäryhmän ajanvaraus käynnistyy pääsiäisen jälkeen eli tiistaina 6. huhtikuuta ja kolmannen maanantaina 12. huhtikuuta.

Jos ajanvarauksessa ilmenee edelleen ruuhkaa, Siun sote harkitsee ajanvarauksen pilkkomista vielä pienempiin ryhmiin.

Ajan voi varata verkkoajanvarauksen tai puhelinajanvarauksen kautta.

Porrastuksesta huolimatta rokotusvuorossa olevat ryhmät ovat hieman suurempia kuin rokotteita on kerralla saatavilla. Jos ikäryhmästä kaikki haluavat koronarokotteen, ei rokotetta riitä kaikille ensimmäisellä viikolla, Siun sote toteaa.

Edellisen ikäryhmän henkilöt voivat edelleen varata koronarokotusaikoja tulevien ryhmien mukana. Yli 70-vuotiaiden rokotuksia jatketaan niin kauan, että kaikki halukkaat ovat saaneet rokotuksen.

– On tärkeää, että rajallisesti saatavia koronarokotteita ei mene hukkaan. Tämän vuoksi olemme porrastaneet ikäryhmät sopivan kokoisiksi niin, että kaikki rokotteet varmasti saadaan käytettyä, mutta suurin osa saa kuitenkin rokoteajan. Kaikki ikäryhmään kuuluvat eivät välttämättä ota rokotetta tai eivät syystä tai toisesta voi varata aikaa juuri kyseisenä aikana. Mikäli omalle ikäryhmälle tarkoitetulla viikolla ei aikaa pysty varaamaan, sen voi tehdä myöhemmin sopivana ajankohtana, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen kertoo.

Kaikki yli 70-vuotiaat rokotetaan ikäryhmän perusteella jaetuissa ryhmissä.

– Tämän vuoksi samassa taloudessa asuvia yli 70-vuotiaita ei voida rokottaa samaan aikaan. Jokainen varaa koronarokotusajan oman ikäryhmänsä aikataulun mukaisesti.

Tämänhetkisen arvion mukaan kaikki yli 70-vuotiaat rokotuksen haluavat pohjoiskarjalaiset on rokotettu viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

– Siun sote jatkaa yli 70-vuotiaille omaishoidettaville soittamista ja tarjoaa aikaa koronarokotukseen. Aikaa tarjotaan myös heidän kanssaan samassa taloudessa asuville omaishoitajille, tiedotteessa ilmoitetaan.

Alle 70-vuotiaiden sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotukset ovat toistaiseksi tauolla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi