Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Maakunta

Eläimet turvaan Liperin navettapalosta - video

  • Karjalainen
  • Jouni Turunen

Media

Navetta paloi Liperin Nostamontiellä maanantaina. Hälytys pelastuslaitokselle tuli kello 12.48. Omistaja oli huomannut palon viljan välivarastossa, tehnyt hätäilmoituksen ja aloittanut alkusammutuksen.

Viinijärveläisen lypsykarjatilan 500 neliömetrin navettarakennuksessa oli palon syttyessä 45 lypsylehmää ja niiden lisäksi nelisenkymmentä päätä nuorta karjaa.

Pelastuslaitoksen Viinijärven sammutusyksikön saapuessa kohteeseen navetan yläpohja oli tulessa koko navetan alueelta, ja itse navetta oli täynnä savua. Pelastuslaitos aloitti välittömästi eläinten pelastamisen ulos navetasta.

Paloa oli iltapäivän aikana sammuttamassa usean paloaseman yksiköitä. Kolmeen kertaan laajennetusta navetasta jäi yksi siipi pystyyn, kaikki muu tuhoutui.

Sen sijaan jokainen eläin pelastettiin, osa vasikoista seinään tehdystä aukosta. Tilalla on palaneesta navetasta muutaman sadan metrin päässä tyhjillään ollut emolehmänavetta, johon koko karja siirrettiin turvaan, osa omin jaloin, osa karjankuljetusautolla.

Palon arvioidaan saaneen alkunsa viljansiirtokierukan vikaantumisesta, sillä se huone oli ensimmäisenä täynnä savua.

Vielä iltaseitsemältä paikalla oli kolme yksikköä ja kaivinkone jälkisammutustöissä: kaivinkone perkasi hiiltyneitä rakennuspalokasoja.

Vahingot ovat varovaisestikin arvioiden useita satoja tuhansia euroja.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa