Tiistai, 11.5.2021 
Osmo
Maakunta

Kolumni: Tervetuloa pois sieltä Kallion kivierämaasta, uima-allaskin täältä löytyy

Uutiset ovat kertoneet, että mennyt vuosi rajoitusten kynsissä on saanut ihmiset etsimään tilavampia koteja. Kauppansa tekevät nyt rivi-, omakoti- ja paritalot. Kodit, joissa on piha.

Kiinteistönvälittäjien sivuilta etsitään muun muassa koteja, joihin saa varusteltua työhuoneen. Yleisradion mukaan jopa energiasyöppö ja viime vuosien inhokki, uima-allas, olisi nyt plussaa. Kotiin halutaan jokin hemmottelukeidas.

Kauppansa tekevät nyt ne mummonmökitkin, joita nuori polvi ei ole viime vuosina halunnut edes perintönä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uima-allas kuulostaa vieraalta ajatukselta, mutta ymmärrän yskän.

Kun kököttää päivät samoja maisemia tuijotellen, eikä syksyn jälkeen ole käynyt juuri muualla kuin ruokakaupassa, kotiympäristö on noussut arvoon arvaamattomaan.

Ihan on pistänyt vihaksi seurata tuota rokotepriorisointikeskusteluakin. Ikään kuin maakunnissa olisi eletty vapauden autuudessa, ilman rajoituksia ja maskeja.

Kyllä täälläkin on kuljettu maskit naamalla koko talvi ja kuljetaan edelleen. Vaikka ilmaantuvuusluvut ovat ihan muuta kuin pääkaupunkiseudulla, elämme samaa koronatodellisuutta. Olemme rokotteemme ansainneet.

Alamme kaikki olla lopen turhautuneita.

Yksi helpottava ero pääkaupunkiseudun kivierämaahan verrattuna meillä on. Kun astuu ulos kotiovesta, Joensuun keskustassakaan ei ole pitkä matka luontoon, jossa hengittää vapaasti.

Kun pistän työpäivän jälkeen koiran hihnan päähän, avautuu luonto kotirapulta. Muutaman kymmenen metrin päässä takaovelta alkaa metsäpolku.

Näille kulmille mahtuisi hyvin lisää väkeä, joka etsii mökkiä tai väljempää kotia.

Saisi pihan rapsutettavaksi tai edes kasvatuslaatikon, johon istuttaa perunoita. Innostumme nyt asioista, joita ei ennen kuvitellut tekevänsä. Kaikenlainen kasvattaminen näkyy olevan trendikästä, ja perunoita kasvatetaan jopa ämpärissä ja markettikassissa.

Tervetuloa tänne sieltä Kallion kivierämaasta väljemmille vesille! Helsingin asuntojen hinnoilla saa täällä hyvinkin lisää väljyyttä, ehkä jopa rantatontin.

Baari ja houkutteleva ruokaravintola ei ole välttämättä kävelymatkan päässä, mutta Joensuussa kumminkin. Lasten harrastuksiinkin pitää ehkä kuljettaa autolla.

Ja niin, se uima-allas. Ihan piti tarkistaa. Netin kiinteistösivuston mukaan Joensuussa on myynnissä neljä asuntoa, joiden käytettävissä on periaatteessa uima-allas. Vähän vanhempia asuntoja tosin, kun uima-altaita rakennettiin enemmän 1960- ja 1970-luvulla.

Nopeat syövät hitaat. Kotikunnankin talotarjonta näyttää kutistuneen huomattavasti viime syksystä. Myyntilista painottuu omakotitaloissa nyt vahvasti vanhempiin kiinteistöihin, eikä kesämökkejä ole tässä pitäjässä myynnissä yhtään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi