Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Maakunta

Maakuntajohtaja Hyttinen: Valtioneuvosto ampuu sarjatulta Pohjois-Karjalaa kohti

  • Karjalainen

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Pentti Hyttinen ihmettelee ja paheksuu kokonaistarkastelun puutetta valtion säästötoimissa.
- Valtio ampuu sarjatulella Pohjois-Karjalaa kohti. Miten on mahdollista, että kaikkien hallinnonalojen leikkausohjusten kärjet on suunnattu meitä kohti?

Joensuun seudulla näyttää Hyttisen mukaan olevan kyseenalainen kunnia olla ensimmäinen seutu Suomessa, joka joutuu hakeutumaan äkillisen rakennemuutoksen alueeksi valtion omien toimenpiteiden vuoksi.

- Leikkauslistalla olevan Pohjois-Karjalan prikaatin myötä valtion työpaikkoja katoaisi suoraan 280. Hätäkeskuspäätös vie 30 työpaikkaa. Kahden vastaanottokeskuksen lakkautus Kontiolahdelta vie puolestaan 60 työpaikkaa. Mahdollinen Pyhäselän ja Juuan vankiloiden lakkautus veisi edelleen yli 80 työpaikkaa osana rikosseuraamusalan säästö- ja sopeutustoimenpiteitä.

Lisäksi valtion työpaikkojen määrää Pohjois-Karjalassa ovat vähentäneet myös mm. valtion aluehallintouudistus sekä rajavartiolaitoksen toteuttamat rajavartioiden määrän vähennykset ja siirrot muille alueille.

- Niin ikään valtion talousarviossa toteutetut rakennerahastojen valtion vastinrahan ja maakunnan kehittämisrahan leikkaukset kohdistuvat Pohjois-Karjalaan erityisen rajusti, Hyttinen arvostelee.

- Välittömien työpaikkamenetysten päälle tulevat vielä kerrannaisvaikutukset, jotka varsinkin prikaatin tapauksessa ovat hyvin suuret. Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttamisen kokonaisvaikutukseksi maakunnassa on arvioitu lähes 500 työpaikan menetys, mikä olisi kohtuuton isku Pohjois-Karjalan aluetaloudelle ja erityisesti jo muutoinkin kovia kokeneelle Kontiolahden kunnalle.

- Viimeaikaiset valtionhallinnon eri toimijoiden tekemät ja vireillä olevat uhkakuvat merkitsisivät Pohjois-Karjalalle muutamassa vuodessa samansuuruista valtion työpaikkojen menetystä kuin viimeisen 15 vuoden ajanjaksolla on jo toteutunut.

Hyttisen mukaan maan hallituksen on nyt otettava vastuu siitä, etteivät eri hallinnonalojen säästötoimenpiteistä ja toimintojen muutoksista aiheutuvat vaikutukset kohdistu kestämättömällä tavalla millekään yksittäiselle alueelle. Näin uhkaa käydä Pohjois-Karjalassa, jossa työttömyysaste on jo nyt lähes 15 prosenttia, mikä on
maakuntien korkein.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi