Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Maakunta

Väitös Joensuussa: Raviveikkaajat sortuvat tähän perusvirheeseen

  • Karjalainen

Vedonlyöjät pystyvät ennustamaan hyvin voittajahevoset, mutta he pelaavat liikaa yllättäjähevosia, ilmenee Joensuussa tarkastettavasta väitöksestä.
– Suurikertoimisia hevosia pelatessaan vedonlyöjät häviävät enemmän kuin pelatessaan suosikkeja, tiivistää väittelijä Niko Suhonen.
Pelaajat hävisivät yli puolet panoksista, jos he pelasivat vain yllättäjiä. Vastaava tappio suosikeille oli noin 15 prosenttia. Keskimääräinen tappio oli tutkimusajanjaksolla noin 20 prosenttia.
Tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisten ravipelaajien käyttäytymistä vuosina 2002–2007. Tutkimusaineistona käytettiin hevosten vedonlyöntikertoimia Toto-pelin voittajavedossa.

Yllättäjän harhaksi kutsuttu ilmiö on havaittu muuallakin maailmassa. Selityksiä on etsitty halusta riskinottoon ja virheellisistä käsityksistä siitä, mikä on todennäköistä. Suhosen tutkimuksen mukaan virheelliset käsitykset selittävät pelikäyttäytymistä enemmän kuin halu ottaa riskejä.
– Ihmiset yliarvioivat pieniä todennäköisyyksiä ja aliarvioivat suuria.

Aiemmin on todettu, että viimeisissä lähdöissä otetaan enemmän riskejä, koska pelaajat haluavat tappionsa takaisin. Suhosen väitöksessä tätä pelitapaa ei havaittu. Pelejä jatketaan internet-aikana muualla, jolloin viimeiset lähdöt eivät tarkoita pelaamisen lopettamista, hän selittää.
– Tulosten avulla voidaan testata eri teorioiden ennustettavuutta ja ymmärtää ihmisten riskikäyttäytymistä, Suhonen arvioi väitöstään. Hän uskoo, että tutkimuksesta voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, kun analysoidaan sijoittajien toimintaa rahoitusmarkkinoilla.
Itä-Suomen yliopiston tutkijana työskentelevä Niko Suhonen kirjoitti ylioppilaaksi Ilomantsissa 1997.
Perjantaina 17. helmikuuta tarkastettava väitös on kansantaloustieteen alalta. Vastaväittäjä on Timo Kuosmanen, kustos Mika Lindén.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi