Maanantai, 21.10.2019 
Ursula
Maakunta

Ravintoloiden kebablihat tutkittiin - huonoja näytteitä 5 prosenttia

  • Karjalainen

Pohjoiskarjalaisten tarjoilupaikkojen kebablihoista löytyi vain vähän huomautettavaa viime keväänä tehdyssä tutkimuksessa. Otetuista lounassalaattinäytteistä huonoja ei löytynyt lainkaan.

Pohjois-Karjalan ympäristöterveys osallistui Itä-Suomessa tehtyyn tutkimusprojektiin maalis-toukokuussa. Pohjois-Karjalassa tutkittiin 34 ravintolaa. Lähes 95 prosenttia kebablihasta todettiin mikrobiologiselta laadultaan hyviksi tai välttäviksi. Reilut viisi prosenttia kebablihasta oli huonoa.

Suurimmassa osassa kebabnäytteistä kaikki tutkitut mikrobitiheydet olivat pieniä tai vain jonkin verran kohonneita. Kolmessa näytteessä havaittiin korkea enterobakteeritiheys. Näissä näytteissä myös kokonaisbakteerimäärä oli vähintään kohonnut ja yhdessä todettiin lisäksi bacillus cereus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kebab valmistetaan tyypillisimmin raakapakasteena ostetusta vartaasta. Muutamat ravintolat ostavat kebabin valmiiksi kypsennettynä ja osa valmistaa vartaan itse jauhelihasta. Yksi näytteistä sisälsi kalkkunan lihaa, muut olivat naudanlihakebabeja.

Pohjois-Karjalan ympäristöterveys tutkitutti myös 27 lounassalaattinäytettä. Näytteiden mikrobiologinen laatu todettiin hyväksi 25 näytteessä ja välttäväksi 2 näytteessä. Huonoja ei todettu ollenkaan.

 

 

 

 

 

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa