Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Maakunta

Oriveden kuutteja suojellaan pieninieluisin katiskoin

  • Karjalainen

Rääkkylän kunnan ja osakaskuntien edustajat suhtautuivat varovaisesti ja epäillenkin vapaaehtoisiin kalastusrajoituksiin norpan suojelemiseksi. Rääkkylässä pelätään, että norpan vuoksi rajoitetaan rantarakentamista ja pienennetään Oriveden rantaosayleiskaavassa rakentamistehokkuutta, jolloin maanomistajat eivät saa korvauksia menettämästään rakentamisoikeudesta.

Rääkkylään Orivedelle syntyi viime keväänä kaksi kuuttia, minkä vuoksi norppa-asia on ajankohtainen.

Vapaaehtoisia kalastusrajoituksia ja niistä maksettavia korvauksia esitteli Etelä-Savon ely-keskuksen kalatalousjohtaja Jorma Tiitinen. Koska hän ei voinut ottaa kantaa rakentamisasiaan, rääkkyläläiset vaativat erillistä neuvonpitoa Pohjois-Karjalan ely-keskuksen edustajien kanssa. Neuvonpidon tarkoitus on saada varma tieto norpan ja kalastusrajoitusten vaikutuksista rakentamiseen.

Vapaaehtoinen kalastusrajoitus tarkoittaa muun muassa verkkopyynnin kieltämisen keväällä kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi. Rysällä ja katsikalla voi kalastaa, mutta nielu pitää olla sellainen, ettei norppa pääse pyydykseen. Valtio korvaa 170 euroa alkavaa neliökilometriä kohden.

Ammattikalastajien menetykset korvataan erikseen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi