Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Maakunta

Keskusta ja demarit eri mieltä kuntauudistuksesta

  • Karjalainen

Keskustan Pohjois-Karjalan piiri vaatii sekä kunta- että puolustusvoimauudistusten keskeyttämistä ja palauttamista uuteen demokraattiseen valmisteluun.

Puolestaan Joensuun työväenyhdistyksen mukaan kuntauudistus tarvitaan, koska hyvinvointiyhteiskunnan repeämät on paikattava kehittämistä julkisia palveluja.

– Kuntauudistusta ei kuitenkaan voi tehdä kuntia ja kuntalaisia kuulematta. Tiistaina Joensuusta alkavan kuntakuulemisen on oltava todellinen, ja tulokset on sisällytettävä hallituksen lopulliseen esitykseen. Joensuun työssäkäyntialue on hyvä perusta uudelle vahvalle ja itsenäiselle kunnalle. Joensuun seutukunnan kuntien on itse käynnistettävä keskustelut ja selvitystyö, jotta kuntalaisten näkemykset ja alueen omat intressit turvataan tulevissa muutoksissa mahdollisimman hyvin, sanotaan työväenyhdistyksen kannanotossa.

Eduskunnan hajoittaminen vaihtoehto

Keskustan Pohjois-Karjalan piiri esittää myös vakavasti harkittavaksi eduskunnan hajottamista ja uusien eduskuntavaalien järjestämistä syksyn kuntavaalien yhteydessä. Keskustan mukaan aluekuulemisilla ei ole mitään merkitystä, sillä hallituspuolueet ovat selkeästi ilmoittaneet sitoutuvansa alle sadan kunnan kuntarakenteeseen.

– Puolustusvoimauudistukseen liittyy vakava kansalaisten eriarvoistaminen. Suuri osa itäisestä Suomesta jää Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttamisen jälkeen vaille sitä viranomaisyhteistyön tuomaa turvaa, joka syntyy vain puolustusvoimien alueellisesta läsnäolosta. Itä-Suomi jätetään heitteille, todetaan kannanotossa.

Työväenyhdistys: Katse tulevaisuuteen

Joensuun työväenyhdistyksen mukaan prikaatin lakkautuksen aiheuttamasta suuresta pettymyksestä huolimatta on katse käännettävä tulevaisuuteen.

– Nyt on keskityttävä varuskunnan lakkautuksen aiheuttamien seurausten lieventämiseen. Kaikkien työntekijäryhmien edut on turvattava mahdollisimman hyvin. Irtisanomisuhan alla oleville on etsittävä uutta työtä kotipaikkakunnalta. Joensuun työssäkäyntialue on heti nimettävä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, jolloin yritysten toimintaa voidaan useilla eri keinoilla vahvistaa ja luoda uusia työpaikkoja. Valtion on myös omin päätöksin vahvistettava olemassa olevia laitoksia, kuten metsäntutkimuslaitosta, samoin valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskusta. Onttolan rajavartiostoa ja Niirala-Värtsilän rajanylityspaikkaa on kehitettävä ja vahvistettava.

Keskustan piirihallitus vaatii Itä-Suomeen suunnitellun jätevoimalan rakentamista Puhokseen, missä ovat valmiina voimalan tarvitsema ympäristölupa ja voimassa olevat kaavamääräykset.

Piirihallitus pitää suorastaan irvokkaana sitä, että Kuopiossa alueellinen jäteyhtiö ilmoittaa noudattavansa omistajansa eli käytännössä Kuopion kaupungin tahtoa, kun Joensuussa pääomistaja eli Joensuun kaupunki kertoo tottelevansa jäteyhtiö Puhas oy:n tahtoa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi