Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Maakunta

Kylätoimintaan kaivataan lisää nuoria

  • Karjalainen
  • Kimmo Kirves
Turulan emäntä Maire Turunen taitaa piirakanteon. Turulan emäntä Maire Turunen taitaa piirakanteon.

Kontiolahden kyläyhdistykset nauttivat Joensuun pendelöintialueen vaikutuksista. Uusia ihmisiä muuttaa kylille ja taloja rakennetaan.
Uudet asukkaat eivät silti aina solahda noin vain kylätoimintaan mukaan.
Mitään estettä sille ei kuitenkaan olisi, jos on uskominen Kontiolahden Pyytivaaran kyläyhdistyksen työrukkasen aktiiveja.
– Olen muuttanut tänne vuonna 1993. Tulija otetaan vastaan niin sanotusti avosylin. Jos ei itse jää nurkkiin kyräilemään, pääsee varmasti mukaan halutessaan, Heikki Hämäläinen kuvaa.

Tilanne muuttui yhtäkkiä

Pyytivaarassa toivotetaan uudet asukkaat tervetulleeksi vierailulla ja vauvaperheille viedään rotinoita.
Aiemmin laulettiin tasavuosien kunniaksi onnittelulauluja keskiyöllä kyläläisille, mutta tuo perinne on hieman hiipunut.
Kirkonkylän kupeessa sijaitsevassa Pyytivaarassa asuu noin 250-300 henkeä riippuen siitä, millaisiksi Pyytivaaran rajat ajatellaan. Kylällä asuu vain vähän syntyperäisiä pyytivaaralaisia, koska kylä tyhjeni 1960-luvulla maaltamuuton seurauksena. Tuolloin kylässä asui vain noin sata ihmistä.
– Vielä 1990-luvulla mietittiin, miten kylän käy, kun ei ole lapsia. Tilanne kääntyi ihan yhtäkkiä. Nyt on tullut nuoria, Antero Turunen kertoo.
Kyläaktiivit ovat laskeneet, että kylässä on lähemmäs sata alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta.
Vaikka nuorta väkeä riittää, heidän osallistumisensa kylätoimintaan ei vielä ole ollut kovin aktiivista.
Vanhempi kaarti kuitenkin toivoisi kylälle muuttavien tulevan rohkeasti mukaan toimintaan ja sen suunnitteluun.

Piirakoilla rahat hankkeeseen

Talkoohenki elää ja voi hyvin Pyytivaarassa. Talkoilla pyörii myös kyläyhdistys. Pitkälti pyytivaaralaisten karjalanpiirakoilla on rahoitettu yhteinen kota-hanke.
Kota on kyläläisille kokoontumispaikka, jolla järjestetään tapahtumia joka viikko kesäaikaan.
– Keskiviikkona on keletykset, kilpailuja ja runoja tai sitten vain kälätetään, kotaemäntänä toimiva kyläyhdistyksen aktiivi Maire Turunen luettelee.
Pyytivaaralaiset ovat aktiivisia. Viikoittan tanssitaan kuviotanssia, kylälehti ilmestyy, kyläläisten puhelinluetteloa pidetään yllä ja kyläradio lähettää ohjelmaa Iskelmä Rexin kanavalla.
Pyytivaarassa julistetaan myös joulurauha, vietetään puurojuhlaa, pidetään kevään avajaiset, kesäkauden päättäjäiset ja syystanssit.

Keskiviikon 15.2. Karjalaisessa Kontiolahden aluesivut.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi