Torstai, 24.10.2019 
Asmo
Maakunta

Turvallisuuspolitiikka on yhä räjähdysaltis puheenaihe

  • Karjalainen
Janne Riiheläinen (keskellä) veti keskustelua turvallisuuspolitiikasta. Kuvassa vasemmalta Juha Mäkinen, Anne Mäki-Rahkola, Ville Elonheimo ja Patrik Gayer. Janne Riiheläinen (keskellä) veti keskustelua turvallisuuspolitiikasta. Kuvassa vasemmalta Juha Mäkinen, Anne Mäki-Rahkola, Ville Elonheimo ja Patrik Gayer.
Keskustelu turvallisuuspolitiikasta on pirstaloitunutta. Turvallisuuden osista, kuten asevelvollisuudesta, Natosta ja ääriliikkeistä, puhutaan omina erillisinä asioinaan, mutta kukaan ei tunnu kokoavan keskustelun palasia kokoon.

Tähän haluttiin puuttua Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljaan torstaina Joensuussa järjestämässä Uljas kysyy -keskustelutilaisuudessa.

Turvallisuuspolitiikasta olivat saapuneet keskustelemaan puolustusministeri Carl Haglundin (r.) erityisavustaja Patrik Gayer, Maanpuolustuskorkeakoulun professori Juha Mäkinen, Kriisinhallintakeskuksen projektitutkija Anne Mäki-Rahkola ja joensuulainen monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä, tutkija ja poliitikko Ville Elonheimo (vihr.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suhtautuminen turvallisuuspolitiikasta puhumiseen voi yhä olla samanlaista kuin vuosikymmeniä sitten.

-  Olen syntynyt ja kasvanut Kekkosen Suomessa. Kekkonen hoiti asiat ja piti kansakunnan turvallisena, ja jos joku siihen sekaantui tai oli eri mieltä, oli kansakunnalle vaaraksi. Tätä perintöä me kannamme mukanamme: turvallisuuspolitiikasta puhumisessa on synnin maku, keskustelutilaisuutta vetänyt Janne Riiheläinen taustoitti.

Vaikka julkinen puhe turvallisuuspolitiikasta on keskustelijoiden mukaan avautunut verrattuna esimerkiksi 1970-lukuun, uusia tai kriittisiä näkemyksiä esittävä saatetaan yhä ampua nopeasti alas.

-  Nuorempi sukupolvi ei hyväksy sitä, että on olemassa vain yksi totuus. Mutta jos ministeri on sanonut jossakin tilaisuudessa jotain, mikä menee yleistä käsitystä vastaan, heti tulee parisataa sähköpostia asiasta, Patrik Gayer kertoi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa