play

Uimaharjun kouluongelma ratkeaa vasta maaliskuussa

Karjalainen

Huonokuntoisen Uimaharjun koulun peruskorjauksen laajuus ratkennee maaliskuun lopulla kaupunginvaltuuston kokouksessa. Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi hankesuunnitelman, mutta siinä on edelleen kaksi vaihtoehtoa, eikä lautakunta ottanut kantaa kummankaan puolesta.
Kyse on siitä, rakennetaanko Uimaharjuun uusi koulu pelkästään alaluokille vai kokonainen yhtenäiskoulu esikoulusta ysiluokkaan asti. Valtuusto päätti viime keväänä, että Uimaharjun koulun yläluokkia ei siirretä 15 kilometrin päähän Enon kirkonkylän kouluun.
Nyt asiaa harkitaan uudestaan, sillä kyse on rahasta. Uimaharjun kouluhanke ei ole saamassa valtionapua ainakaan vuosina 2012–2015. Kaupungin omat rahat ovat vähissä. Pelkän alakoulun teko Uimaharjuun maksaa hankesuunnitelman mukaan yli 5,7 ja suuremman 7,2 miljoonaa euroa. Vaihtoehtojen ero on 1,5 miljoonaa euroa.
Suunnitelman mukaan Uimaharjuun tehdään joka tapauksessa uusi koulurakennus, koska nykyinen on huonossa kunnossa. Nykyisen koulun liikuntasali peruskorjataan, ja se jää edelleen käyttöön.
Uimaharjussa on kiirehditty suunnittelua ja toteutuspäätöstä, kun parinsadan oppilaan koulu toimii jo nyt väliaikaisissa tiloissa. Kaupungin suunnitelmien mukaan rakentaminen pyritään saamaan liikkeelle vielä tänä vuonna, jolloin koulukäynti uusissa tiloissa voisi alkaa syksyllä 2014.
Jos yläkoulu keskitetään kirkonkylän koulukeskukseen, siirtyisivät Uimaharjun yläluokat sinne vaiheittain syksyyn 2014 mennessä. Tämä vaihtoehto lisäisi koulukyytikustannuksia runsaat 82·000 euroa vuodessa.
Päättäjien harkintaan vaikuttaa myös lukiokysymys. Jos Enon lukion toiminta päätetään lakkauttaa, vapautuu koulukeskuksessa muuhun käyttöön neljä luokkatilaa.