Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Maakunta

Ahvenisen kuolonkolari uudelleen oikeuteen

  • Karjalainen

Elokuussa 2010 kuuden nuoren hengen vaatineen Ahvenisen kolarin uusi oikeuskäsittely on määrätty käytäväksi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa ensi toukokuussa. Toukokuun istuntoa kuitenkin valmistellaan huhtikuun 24. päivänä pidettävässä valmisteluistunnossa. Itse pääkäsittelylle Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on varannut kaksi istuntopäivää, 24. ja 25. toukokuuta.

Huhtikuun valmisteluistunnossa on tarkoitus vain kirjata asianosaisten ilmoittamat vaatimukset perusteineen. Lisäksi käräjäoikeuden on tarkoitus kirjata valmisteluistunnossa muun muassa asianomaisten nimeämät todisteet todistusteemoineen. Itse asiaa valmisteluistunnossa ei käsitellä.

Onnettomuuden pääkäsittely peruutettiin yllättäen viime toukokuussa sen jälkeen kun jutun syyttäjä oli pyytänyt lisätutkinnan tekemistä. Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan lisätutkinta on nyt valmistunut.

Käsittelyn peruuttamiseen johti viime toukokuussa se, että syyttäjän asiantuntijana oikeuteen kutsuma todistaja diplomi-insinööri Olavi Koskinen liikennevirastosta muutti ratkaisevasti esitutkinnassa antamaansa lausuntoa onnettomuusrekan ajopiirturista.

Koskinen perusteli muuttunutta lausuntoaan sillä, että rekan ajopiirturissa oli niin paha virhe, että syyttäjän syytteen pohjana olleet niin VTT:n kuin keskusrikospoliisinkin lausunnot olivat lähes kokonaan vailla todellisuuspohjaa. Hän sanoi oikeudessa, että väitetystä rekkakuskin ylinopeudesta ei ajopiirturin vikojen takia jää jäljelle oikeastaan mitään.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden laamanni Juhani Mähönen katsoi, että oikeudessa on tullut esille niin suuria ristiriitoja, että asia pitää palauttaa uudelleen valmisteltavaksi. Kaikki osapuolet olivat lopulta yhtä mieltä siitä, että juttu on tutkittava uudelleen.

Onnettomuusrekka törmäsi elokuussa 2010 Joensuun Enon Ahvenisella risteyksessä henkilöautoon. Rekan kulma osui keskelle henkilöauton oikeaa kylkeä, minkä seurauksena henkilöauto lensi läheiselle pellolle.

Henkilöautossa olleet viisi 20–30-vuotiasta matkustajaa kuolivat välittömästi ja auton 26-vuotias kuljettaja menehtyi samana päivänä sairaalassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi