Lauantai, 24.8.2019 
Perttu
Maakunta

Tuomarin poikaa kohdeltiin helläkätisesti

  • Karjalainen

Käräjätuomari-isän juristikollegat koettivat takavuosina opastaa nyt murhasta syytettyä 26-vuotiasta joensuulaismiestä kaidalle tielle ulkopuolisesta vähintäänkin oudoilta näyttävillä konsteilla. Iltalehden mukaan pohjoiskarjalaisen käräjätuomarin poika selvisi parista nuorena tehdystä rikoksesta joko kokonaan ilman rangaistusta tai hyvin lievällä rangaistuksella.
Kyseiset rikokset poika teki muutaman viikon välein talvella 2003, jolloin hän oli vasta 17-vuotias. Ensin hän jäi kiinni murtautumisesta kolmeen autoon. Toisella kerralla nuorukainen kärähti törkeästä rattijuopumuksesta ajeltuaan humalassa moottorikelkalla yleisellä tiellä.

Automurroista silloisen Joensuun syyttäjänviraston syyttäjä teki jo parin viikon kuluttua syyttämättäjättämispäätöksen. Olkoonkin, että vanhemmat korvasivat rikosten asianomistajille poikansa rötöstelystä  aiheutuneet vahingot, syntyi syyttämättäjättämispäätös varsin nopeassa tahdissa.
Päätös poikkesi syyttäjänviraston silloisesta linjasta, sillä automurroista tuli tuolloin vääjäämättä syyte ja käräjäreissu.


Iltalehden toimittaja kävi Itä-Suomen syyttäjänviraston arkistossa läpi kaikki Joensuun syyttäjänviraston kyseisenä vuonna tekemät 677 syyttämättäjättämispäätöstä. Toista automurtoa ei päätöksistä löytynyt. Päätöksen tehnyt kihlakunnansyyttäjä perustelee tuolloista ratkaisuaan pojan nuorella iällä. Hän kiistää edes tienneensä, että kyseessä oli tuntemansa käräjätuomarin poika.

Törkeässä rattijuopumustapauksessa käräjätuomarin poikaa yritti avittaa kaidalle polulle myös hänen tuomarikollegansa silloisessa Joensuun käräjäoikeudessa.
Poika sai rikoksestaan vain 30 päiväsakkoa ja ajokieltoakin vain kuukauden ja kaksi päivää. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelija Hannu Niemi arvioi Iltalehdessä, että rangaistus voi olla lievin törkeästä rattijuopumuksesta koskaan Suomessa tuomittu rangaistus.
Pojan rattijuopumussyytteen matkaa käräjille tosin loivennettiin Joensuun syyttäjänvirastossa. Tällä kertaa kihlakunnansyyttäjä – ei sama syyttäjä kuin edellä - ”lievensi” rikosta tekemällä syyttämättäjättämispäätökset kahdesta oheisrikoksesta, kypärän käyttämättä jättämisestä ja moottorikelkalla ajamisesta yleisellä tiellä.
Syyttäjä sanoo Iltalehdelle, että päätös oli oikea.
Lain mukaan rikoksentekijä tulee tuomita törkeästä rattijuopumuksesta vähintään 60 päiväsakkoon tai maksimissaan kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa