play

Liperin uutisista taas uusi tutkinta

Karjalainen

Liperin kunnallispolitiikkaa arvosteleva verkkojulkaisu liperinuutiset.fi on taas poliisitutkinnassa. Pohjois-Karjalan poliisilaitos on käynnistänyt rikostutkinnan siitä, syyllistyikö verkkojulkaisu rikokseen julkaistessaan poliisin esitutkinnassa salainen-leimalla merkitsemän asiakirjan.
Uuden rikostutkinnan kiemuroista on tehty rikosilmoitus. Liperin uutisten julkaisija syyttää poliisia virkavelvollisuuden noudattamatta jättämisestä, kun poliisi viime tiistaina poisti ”Liperin uutisten edustajan” kuulusteluista edustajan mukanaan tuoman kuulustelutodistajan.
Julkaisijan mukaan tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Jorma Alvila vaati kuulustelutodistajan poistamista sen jälkeen kun kuulusteleva poliisi oli ilmoittanut Alvilalle, että tällainen henkilö on rikoksesta epäillyn mukana.
– Alvilan käskyn jälkeen kuulustelija hätisteli kuulustelutodistajan pois huoneesta, Liperin uutisten nettisivuilla kerrotaan.
Alvila myöntää menetelleensä kerrotulla tavalla. Hän perustelee menettelyä oikeudenkäymiskaaren 17. luvun  43. pykälällä, jossa säädetään kuulusteltavan oikeudesta tuoda kuulusteluunsa oma todistajansa.
– Kuulustelutodistajan tulee olla myös todistajaksi esteetön. Kyseinen henkilö saattoi kyllä olla kuulusteltavan kannalta sopiva, mutta sitä hän ei ollut tapaukseen liittyvän Liperin kunnan kannalta.
Asiakirja, jonka salaamisesta esitutkinnassa oli kysymys, on sama asiakirja, jonka julkaisemisesta Liperin kunta on tehnyt rikosilmoituksen Liperin uutisia vastaan.
Kuulustelutodistajaksi pyrkineen henkilön taas epäillään olevan läheisissä yhteyksissä Liperin uutisiin ja hän on julkisesti arvostellut Liperin kunnan johtoa.
Liperin uutiset –verkkojulkaisu on Airaxin ky:n omistama aputoiminimi. Airaxin ky taas on liperiläisen varavaltuutetun Urpo Airaksisen omistama yritys.