play

Kuntien yhteistä jätelautakuntaa väitetään perustuslain vastaiseksi

Jätelautakunnan jäsenten valinnasta on valitettu Kuopion hallinto-oikeuteen.

Jätelautakunnan jäsenten valinnasta on valitettu Kuopion hallinto-oikeuteen. Kuva: Marko Puumalainen

Karjalainen

Joensuun seudun kuntien yhteisen uuden jätelautakunnan alkutaival on takkuinen. Lautakunnan jäsenten valinnasta on valitettu Kuopion hallinto-oikeuteen.
Valituksen teki Kontiolahden kunnanvaltuutettu Kauko Ryhänen (ps.). Hän vaatii Kontiolahden valintapäätöksen kumoamista. Ryhäsen mukaan päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä, koska ennen valintaa olisi pitänyt olla lautakunnan johtosääntö hyväksyttynä valtuustossa. Myöskään kuntalaisia ei ole kuultu valmistelussa.
Ryhäsen mukaan Joensuun valtuusto ei voi hyväksyä Kontiolahden puolesta jätelautakunnan johtosääntöä, vaan se olisi pitänyt käsitellä jokaisessa valtuustossa ja vieläpä yhtä aikaa. Muutenkin hänestä lautakunta on tarpeeton ja perustuslain vastainen.
–·Itseäni koskevista jäteasioista Kontiolahdella päättää Joensuun kaupunki. Tämä on ristiriidassa perustuslain kanssa.
Perustuslain vastaisena lautakuntaa piti Joensuun kaupunginvaltuustossa valtuutettu Jouko Kärnä (vp.).
Lautakunnassa on Joensuusta viisi jäsentä sekä yksi jäsen Liperistä, Kontiolahdesta, Polvijärveltä ja Ilomantsista. Ryhäsen ja Kärnän mielestä lautakunnassa pitäisi olla tasapuolisesti jokaisesta kunnasta kolme jäsentä.
Joensuu valitsi lautakuntaan puheenjohtajaksi Martti Rutasen (sd.) ja jäseniksi Maija Martikaisen (sd.), Pauliina Päivisen (vihr.), Reino Sihvolan (kok.) ja Eero Puhakan (kesk.). Kontiolahden edustaja lautakunnassa on Sirpa Turunen (kok.), Polvijärven Raili Tanskanen (kesk.), Ilomantsin Hannu Hoskonen (kesk.) ja Liperin Esko Karkkonen (sd.).