Sunnuntai, 15.9.2019 
Sirpa
Maakunta

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Tohmajärven turvevalitukset

  • Karjalainen
Vapo Oy voi aloittaa turvetuotannon Kotkanpesänsuolla Tohmajärvellä, sillä korkein hallinto-oikeuden ratkaisu ei muuta Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta.

Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä valittivat sekä Keski-Karjalan Luonto ry että Tohmajärven ympäristölautakunta. Niiden mielestä turvetuotantohakemus olisi pitänyt hylätä toiminnasta aiheutuvien haittojen vuoksi.

Tohmajärven ympäristölautakunta oli vaatinut YVA-käsittelyä eli ympäristövaikutusten arviointia. Vaasan hallinto-oikeus jätti YVA-vaatimuksen tutkimatta, koska piti sitä uutena valituksena, joka oli kuitenkin tullut vasta valitusajan jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Korkein hallinto-oikeus oli tästä asiasta alemman oikeusasteen kanssa eri mieltä: sen mielestä lautakunnan vaatimuksessa ei ollut kyse uudesta asiasta vaan uudesta perusteesta päätöksen kumoamisen tueksi.

Korkein hallinto-oikeus teki samalla kertaa kaksi ratkaisua: se kumosi Vaasan hallinto-oikeuden YVA-asiaa koskevan ratkaisun mutta otti itse asian tutkittavakseen ja hylkäsi valituksen. Korkeimman oikeusasteen mukaan Kotkanpesän turvetuotantolupaan ei tarvita erillistä ympäristövaikutusten arviointia.

Keski-Karjalan Luonto ry:n valituksen kho jätti tutkimatta, sillä yhdistys ei ollut valittanut lupamenettelyn aiemmissa vaiheissa, joten sillä ei ollut valitusoikeutta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa