play

Iso pakkaus lisää usein turhaa kulutusta

Joensuulainen Eila Könönen laittaa leipäpussista osan pakastimeen. Kolmihenkisen perheen tarpeisiin on joskus hankalaa löytää sopivan kokoisia elintarvikepakkauksia.

Joensuulainen Eila Könönen laittaa leipäpussista osan pakastimeen. Kolmihenkisen perheen tarpeisiin on joskus hankalaa löytää sopivan kokoisia elintarvikepakkauksia. Kuva: Kimmo Kirves

Karjalainen

Kuluttajien keskuudessa yleinen käsitys on, että suurempien elintarvikepakkausten ostaminen on ympäristöystävällisempää, koska näin pakkausmateriaalia tarvitaan vähemmän tuotekiloa kohden.
Tämä ei useinkaan pidä paikkaansa, sillä isompi pakkaus voi lisätä turhaa kulutusta tai osa pakatusta tuotteesta voi jäädä käyttämättä, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri.
Pakattavat tuotteet kuormittavat ympäristöä selvästi enemmän kuin itse pakkaukset. Pakkaukset suojaavat tuotetta ja hyvillä pakkauksilla voidaan vähentää hävikin vuoksi turhaa tuotteiden tuottamista, joilla olisi paljon suuremmat ympäristövaikutukset. Roskiin päätyvän ruoan tuottaminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin ruokapakkausten valmistus.
– On selvää, että jätehierarkiassa pääpainon tulee olla jätteen synnyn ennaltaehkäisyssä. Toimivilla pakkauksilla pyritään välttämään turhan ruoan tuotantoa ja sen suuria ympäristövaikutuksia. Mikäli poisheitettyä ruokaa ei lajitella ja kompostoida oikein, kaatopaikalla syntyy ruokajätteestä metaania, joka on yli 20 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi, Katajajuuri selventää.

MTT:n vuonna 2011 julkaiseman tutkimuksen mukaan kotitalouksissa, joissa uskottiin voitavan vähentää hävikkiä pakkauskokoja pienentämällä, syntyi myös eniten hävikkiä. Sinkkutalouksissa ja kahden hengen talouksissa pakkauskokojen pienentämistä pidettiin tärkeänä keinona vähentää syntyvää ruoan hävikkiä. Sen sijaan suuremmissa perheissä pakkauskokojen pienentämistä ei pidetty niin merkittävänä keinona vähentää hävikkiä.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.