play

Lyhyt koulumatka voi tulla kalliimmaksi kuin pitkä

Joni Rento (vas.) ja Teemu Simonen opiskelevat kone- ja metallialaa Peltolassa Joensuussa. Pojat odottelevat bussia Kontiolahden suuntaan.

Joni Rento (vas.) ja Teemu Simonen opiskelevat kone- ja metallialaa Peltolassa Joensuussa. Pojat odottelevat bussia Kontiolahden suuntaan. Kuva: Kimmo Kirves

Karjalainen

Lähelle lukioon meneminen maksaa usein yllättäen enemmän kuin kauempana koulussa käyminen. Yli kymmenen kilometrin päähän kotoa lukioon tai ammatilliseen kouluun lähteminen voi tulla toisen asteen opiskelijalle halvemmaksi kuin lähilukioon meneminen. Kallistuneet joukkoliikenteen hinnat lisäävät kuluja entisestään.

Kelan matkatuen ja korotetun opintotuen vuoksi opiskelija voi saada enemmän tukea toisen paikkakunnan oppilaitokseen mennessään kuin lähikoulun valinnassa. Koulun valintaperusteena koulumatkan hinta ei silti rehtorien mukaan juuri näy.

Maaseutualueilla koulumatkojen hinta ei siis ole päälimmäinen ongelma. Koulukuljetuksen järjestyminen lukiolaisille ylipäätään on hankalaa esimerkiksi Rääkkylästä.

–·Busseja kulkee niin vähän, että se on ongelma. Joensuuhun pääsee, mutta muut yhteydet eivät pelaa. Lukiolaiset joutuvat odottamaan pari tuntia päivittäin bussia Rääkkylään, Pyhäselän lukion rehtori Jorma Kuikka sanoo.

Pitkän koulumatkan vuoksi moni haja-asutusalueella asuva perhe miettii myös kaupunkiasunnon vuokraamista tai ostamista.

–·Se voi olla myös hyvä koukutin nuorelle. Enossakin jotkut muuttavat koulumatkojen takia tähän kirkonkylälle asumaan, Enon lukion rehtori Maritta Hattunen vahvistaa.