Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Maakunta

Poliisi epäilee yrittäjää kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä

  • Karjalainen
  • Marko Puumalainen

Media

Ilomantsissa vuodesta 2009 toimineen muoviteollisuuden alihankintayrityksen omistajaa epäillään kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Epäillyn rikoksen esitutkinta on valmistunut ja materiaali on nyt Itä-Suomen syyttäjänviraston syyteharkinnassa.

–·Tavoitteena on saada syyteharkinta valmiiksi kevään loppuun mennessä, sanoo kihlakunnansyyttäjä Tuomo Laaninen.

Kiskontatapaus tuli ilmi viime vuonna poliisin ja työsuojeluviranomaisten yhteistyön tuloksena. Rikoskomisario Leevi Makkosen mukaan esitutkinnassa paljastui, että itsekin venäläistaustainen yrittäjä oli tuonut muovikomponentteja joensuulaisyritykselle valmistavan yrityksensä työntekijät Virosta.

–·Tutkimme yrityksen toimintaa vuosilta 2010 ja 2011. Sinä aikana yrityksen palkkalistoilla olleille lähinnä vironvenäläisille työntekijöille maksettiin palkkaa korkeintaan pari kolme euroa tunnilta, selvittää Makkonen esitutkinnan tuloksia.

Esitutkinnassa poliisi kuuli kaikkiaan noin 30:tä yrityksen palveluksessa ollutta työntekijää. Tutkinta oli Makkosen mukaan varsin työläs. Esimerkiksi kuulustelut käytiin tulkin välityksellä. Esitutkintamateriaalikin kertyi 400·–·500 sivua.

Rikoksesta epäillyn yrittäjän arvioidaan hyötyneen rikoksestaan noin 300·000 euroa. Rikoshyöty on Makkosen mukaan saatu vertaamalla työntekijöille maksettuja palkkoja alan minimipalkkoihin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi