Maanantai, 10.5.2021 
Aino, Aini, Aina
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Maakunta

Ylisoutajan silta vihittiin käyttöön -kuvagalleria ja video

  • Jarno Artika

Media

Ylisoutajan sillan avajaisjuhlat. Kaupunginvaltuutettu Tuula Parikan ja kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen haastattelu. Jarno Artika

Pielisjoen yli kurottava, pelkästään kevyelle liikenteelle rakennettu Ylisoutajan silta otettiin käyttöön maanantai-aamuna Joensuussa.

Pelkästään sillan avajaisnauhan saksimista seurasi yli kolmesataa joensuulaista.

Sillan ensiylityksessä on eittämättä ripaus karnevaalia: ihmiset tungeksivat napatakseen palan avajaisnauhaa, lupiineja loikkaa sillalta Pielisjokeen ja tanssi- ja musiikkiesitykset värittävät reilun 130 metrin lampsimista ruutukaavakeskustasta Penttilänrantaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen vertaa sillan avaamista ja Penttilänrannan elävöittämistä Joensuun "uuteen sipulinkuoreen". Kaupunki kasvaa ja mukautuu, hän toteaa.

Karjalaisen ohella avajaisissa puhunut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) vertaa siltaa puolestaan piristysruiskeeseen.

- Sillan avaaminen tuo alueelle paljon ulkoilijoita, jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Samalla se lisää alueen kiinnostavuutta meidän joensuulaisten keskuudessa. Uskonkin, että sillan avaaminen on piristysruiske alueen asuntojen kysyntään ja rakentamiseen. Noin 6,2 miljoonaa euroa maksaneen sillan rakentaminen nykyisessä taloudellisessa tilanteessamme oli kaupungiltamme merkittävä panostus.

- Olkaamme ylpeitä tästä ainutlaatuisesta sillastamme. Käyttäkäämme sitä paljon ja löytäkäämme sen kautta paljon uusia kohteita ja näkymiä kaupunkiimme, Mäkisalo-Ropponen lisää.

Ylisoutajan silta on teräksinen palkkisilta, joka koostuu avattavasta siltaosuudesta ja kiinteistä tulojänteistä. Avattava siltaosuus on tyypiltään kääntösilta.

Käytännössä sillan avaaminen käy näin: Joensuun kanava saa pyynnön sillan avaamisesta, jolloin jalankulkuliikenne suljetaan sillalla valoin ja portein. Seuraavaksi sillan molemmat päät laskeutuvat noin 30 senttiä, minkä jälkeen silta on vapaa kääntymään poikittain 90 astetta. Sillassa on yhteensä 21 anturia, jotka haistelevat, ettei silta pääse rikkomaan itseään.

Sillan kääntäminen on sallittua vain, kun viisi kameraa ei havaitse ketään sillalla. Jos punainen valo ei herätä jalankulkijaa, sillalla on käytössä kuulutuslaitteisto.

Sillan kaiteet ovat puisia, taivutettuja pystysäleitä. Kannen päällysteenä käytetään vaaleata päällystettä, joka on asfaltin ja laastin muodostama yhdistelmäpäällyste. Sillan rakenteissa on käytetty corten-terästä, jonka pinnalle muodostuu terästä suojaavaa ruostetta.

Silta valaistaan led-valaisimilla, jotka on sijoitettu sillan käsijohteeseen ja sillan reunapalkkeihin. Viimeisten valojen asennus on käynnissä. Koska silta on kytketty kaupungin katuvaloverkkoon, tällä hetkellä kaikki sillan valot eivät ole päällä kesäajasta johtuen.

Avajaisohjelmaa järjestetään sillalla maanantaina pitkin päivää. Ohjelmaa on myös kello 18 alkaen, ja siltatanssit polkaistaan käyntiin kello 21.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi