play

Käräjäoikeus hylkäsi rehtoria vastaan nostetun syytteen

Karjalainen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi pohjoiskarjalaisen kunnan sivistysjohtajaa ja rehtoria vastaan nostetun syytteen tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Oikeus katsoi, että rehtori ei huolimattomuudesta paljastanut julkisuuslain ja perusopetuslain nojalla salassa pidettäväksi julistettuja asioita, koska hän toimi julkisuuslain johtavien periaatteiden mukaisesti.

Rehtorin syyte juontaa vuodenvaihteeseen 2009–10. Syyttäjä vaati hänelle rangaistusta siitä, että hän oli julkaissut kunnan Internet-sivuilla sivistyslautakunnan kokouksen pöytäkirjan, joka sisälsi erään perheen ala-asteikäisen koulukuljetushakemuksessa olleita tietoja.

Syyttäjä mukaan muun muassa perheen taloudellisia tietoja ja perhe-elämää sekä oppilashuoltoa koskevat asiat olisivat olleet julkisuudesta annetun lain ja perusopetuslain nojalla salassa pidettäviä asioita.

Pöytäkirja ehti olla kunnan Internet-sivuilla kolmisen kuukautta. Se poistettiin vasta kun tietosuojavaltuutetun perheen äidin yhteydenoton pohjalta puuttui asiaan.

Pöytäkirjan paljastamiksi salassa pidettäviksi asioiksi syyttäjä listasi muun muassa sen, että perheellä oli käytössään yksi auto, ja että huoltajilla olisi ollut mahdollista maksaa lapsensa koulukuljetus itse. Niin ikään syyttäjän mukaan salaisena pidettävää tietoa oli myös pöytäkirjaan kirjaus siitä, että perheen äiti kävi töissä ja isä oli kotona.

Käräjäoikeuden mielestä tällainen tieto ei kuitenkaan ole millään tavalla perhe-elämään liittyvän tiedon ydinaluetta.

–·Ei ole ollut kysymys mistään seksuaalisuudesta, mahdollisesta perheväkivallasta tai perhe-elämään liittyvistä sairauksista, perusteli käräjäoikeus kantaansa ja katsoi, että:

–·Mikäli syyttäjän näkemys hyväksyttäisiin, johtaisi se siihen, että seikat, jotka vähäisimmissäkin määrin liittyisivät perhe-elämään tai varallisuuteen, tulisi kaikessa virkatoiminnassa aina määrätä salaiseksi.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus totesi, että tällainen näkemys ei voi olla oikea viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain suurien periaatteiden kannalta, ja hylkäsi syytteen.