play

Nuorisoaseman palveluita uhkaa leikkaus Joensuussa

Nuorisoasemalla on yhteensä 10 työntekijää, joista neljä on sosiaaliohjaajia, joista henkilöstösiirtoja on suunniteltu.

Nuorisoasemalla on yhteensä 10 työntekijää, joista neljä on sosiaaliohjaajia, joista henkilöstösiirtoja on suunniteltu. Kuva: Jouni Turunen

Karjalainen

Sosiaalipuolen rahat näyttävät loppuvan Joensuussa ennen aikojaan myös tänä vuonna. Kasvaneet palveluntarpeet ja asiakasmäärät vaatisivat lisää henkilökuntaa, jota ei ole varaa palkata. Resurssipula pakottaa tekemään uudelleenjärjestelyjä Joensuun kaupungin lapsiperhepalvelujen ja sosiaalipalvelujen osalta.

Henkilökuntaa on suunniteltu siirrettävän vuosi sitten avatulta Joensuun nuorisoasemalta Utran perhepalveluihin. Suunnitelmissa on Karjalaisen saamien tietojen mukaan puhuttu yhdestä tai kahdesta henkilöstä. Nuorisoaseman henkilökunta arvioi, että vähennys lopettaisi matalankynnyksen toiminnan ja päivystysmahdollisuuden.

Henkilökunta kokee, että nuorisoaseman tekemä työ valuisi hukkaan ja olisi palattava vanhaan toimistomalliin. Nuorisoaseman palvelut on nyt suunnattu myös Enoon ja Pyhäselkään, mutta resursseja koko Joensuun alueella toimimiseen ei olisi, jos henkilökunta vähenisi. Nuorten palveluiden toimimattomuus myös lisäisi sijaishuollon paineita.

Resurssipula on johtanut tilanteeseen, että lakisääteiset käsittelyajat ovat vaarassa jäädä toteutumatta. Paine lisätä sijaishuollon työntekijöitä on kova, koska lastensuojelun tehtävät on pakko hoitaa. Taustalla on myös Utraan kunnostetut lapsiperheiden palvelujen uudet tilat, jotka pitäisi saada täysipainoisesti käyttöön.

–·Utran toimitilat ovat viimeiseltäkin vaiheeltaan valmistumassa käyttöön toukokuun lopussa, mutta meidän on tehtävä uudelleenjärjestelyjä sosiaaliohjaajien työpanoksen käytössä, että kaikki luvatut toiminnat saadaan toteutettua, Joensuun kaupungin sosiaalipalvelujen johtaja Marjo Lavikainen selittää.

–·Olennaisinta on tässä tilanteessa se, miten sosiaalipalveluissa pärjätään ja millä henkilöstöllä asiakkaiden tarpeisiin vastataan, Lavikainen pohtii.

Nuorisoasemalla on yhteensä 10 työntekijää, joista neljä on sosiaaliohjaajia, joista henkilöstösiirtoja on suunniteltu.