play

Udmurtiasta ystävyyskylävierailu Selkielle

Selkien kyläkoululla vierailivat vas. Galina Krotova, Nikolai Zaitsev, Raisa Zaitseva ja Jekaterina Koroleva.

Selkien kyläkoululla vierailivat vas. Galina Krotova, Nikolai Zaitsev, Raisa Zaitseva ja Jekaterina Koroleva. Kuva: Maija Yrjölä

Karjalainen

Kontiolahdella Selkien kylällä vieraili kuluvalla viikolla kahdeksan hengen ryhmä sukukansa udmurtteja. Ryhmä asuu Noryan kylässä Uralilla. Vierailu on osa kylien perinteitä ja elinvoimaisuutta vahvistavia hankkeita. Yhteistyö ystävyyskylään Udmurtiassa Venäjällä on jatkunut jo neljä vuotta.

Udmurtia on noussut Venäjällä vähitellen julkisuuteen viime vuosina. Vahvin esiintulo liittyy Euroviisuihin päässeen Buranovin mummokuoron menestykseen. Mummot ovat pukeutuneet aitoihin kansallispukuihin. Buranovin babuskat eli mummot laulavat udmurskian kielellä. Kieli oli kielletty aina 1980-luvulle asti.

Miltä udmurteista nyt tuntuu, kun aiemmin kielletty perinne on noussut valokeilaan?

–·Tottakai se on hyvin tärkeää meille ja koko alueelle. Olemme tosi kiitollisia Buranovin mummoille, että he kertovat Udmurtiasta. Suurin osa ovat ylpeitä mummojen menestyksestä, englanninopettaja Galina Krotova kertoo.

–·Monelle se on ollut hämmentävää, että Udmurti nousee nyt esille näin paljon. Julkisuus alkoi pari vuotta sitten Venäjällä, maantiedon opettaja Raisa Zaitseva pohtii.

Babuskojen työn takana on hyvä tavoite. Kulttuurin levittämisen lisäksi he haluavat kunnostaa Buranovin kirkon.

–·Babuskat haluavat rakentaa ansaitsemillaan rahoilla Buranovin kirkon kuntoon. Laulaminen ei ole heille vain bisnestä, Noryan kyläpäällikkö Nikolai Zaitsev sanoo.

Myös nuoret ovat löytäneet udmurtien kulttuurin ja perinteitä pyritään nyt siirtämään eteenpäin.

–·Meillä on diskoja, joissa esitetään udmurtilaista musiikkia ja tanssitaan sen tahtiin, matematiikan opettaja Jekaterina Koroleva hymyilee.

Buranov sijaitsee melko lähellä Noryan kylää, välimatkaa on vain 45 kilometriä.