play

Kesämökkejä muutetaan talvikodeiksi verkalleen

Karjalainen

Kesämökkejä muutetaan talvikodeiksi melko verkalleen. Pohjois-Karjalassa kunnat kuitenkin suhtautuvat ympärivuotisiin loma-asuntoihin myönteisesti.
Liperissä loma-asuntoja muutettiin viime vuonna ympärivuotisiksi yhdeksän. Edellisvuosina määrät jäivät vielä pienemmiksi.
Kunnan rakennustarkastaja Kari Tanskanen kuvaakin loma-asuntojen muuttamisintoa talvikodeiksi enemmän myytiksi kuin todelliseksi muotiaalloksi.
–·Kyllähän siitä moni puhuu. Mutta kun matkaa tulee yli 30 kilometriä ja ajellaan mökille talvipakkasella, niin haaveet karisevat. Mieli muuttuu, kun huomataan, että palvelut ovat kaukana, hän pohtii.
Kontiolahden Kunnasniemelle on tulossa voimaan kaava, jonka mukaan yli 100 kesämökkiä voidaan muuttaa talviasuttavaksi. Kaavoitusjohtaja Matti Moisalan mukaan kyselyjä tulee päivittäin, mutta hän uskoo, ettei muutoksia tapahdu rytinällä vaan pikku hiljaa ajan myötä.
Lieksassa kuusi loma-asuntoa muutettiin pysyvästi ympärivuotiseen käyttöön viime vuonna. Määrä on ollut toimistonhoitaja Ulla Räsäsen mukaan suurin piirtein sama viime vuodet.
Polvijärvellä myönnettiin viime vuonna kolmelle mökille lupa varustaa se talviasuttavaksi. Tänä vuonna luku noussee, sillä jo alkuvuonna lupia on myönnetty kolme.
Loma-asunnon käyttötarkoituksen muutos siirtyi kunnan päätettäväksi vuosi sitten.