Torstai, 24.1.2019 
Senja
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Maakunta

Rantakadun liittymään nostettiin yli viisi tonnia taideterästä -kuvagalleria

Taideteos Kranssi nostettiin ja asennettiin paikalleen Joensuun Rantakadun uuteen kiertoliittymään torstaina.

Noin viisi ja puoli tonnia painavan teräksisen taideteoksen on tarkoitus ruostua, kuvanveistäjä ja teoksen työryhmään kuuluva Hannu Siren kertoo.

Kranssi koostuu kolmeen eri suuntaan taivutetuista teräsputkista, jotka on hitsattu yhteen. Kaaren sisällä on runkoputki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Työ on teknisesti hyvin vaativa. Se on valtavan monen asian ja osaamisen summa. Tehän voitte laskea, kuinka monta putkea teoksessa on, Siren naurahtaa. Kuvanveistäjän arvion mukaan putkia Kranssissa on satoja.

Siren ei arvioi, kuinka arvokas teos on mammonalla mitattuna.

- Hintalapun laittaminen olisi liian yksinkertaista, kun huomioon otetaan kaikki työ.

Kranssi on ensimmäinen kuudesta taideteoksesta, joita sovitellaan kaupungin kaavailemiin uusiin kiertoliittymiin. Taideteokset ovat erilaisia, Siren sanoo.

- Kun viimeinen tai toiseksi viimeinen taideteos valmistuu, voi nähdä kokonaiskuvan. Kranssi on yksi yksityiskohta teemasta. Teemana teoksissa on keräilyn ja säilyttämisen kulttuuri.

Sirenin mukaan taideteoksen sovittaminen kiertoliittymään ei ollut vaikeaa, koska nostosuunnitelmat ja laskelmat on laadittu "ihailtavalla ammattitaidolla".

- Ei tällaisten taideteosten asentaminen arkipäivää ole. Takana on melkoisesti mittaustöitä, nyt työ on enää hienosäätöä, työnjohtaja Esa Pyöriäinen tuumii kuvankauniina syyspäivänä. Kranssin päät pultataan kenttään kuudellatoista pultilla, ja päiden ympärille valetaan betonia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa