play

Lauerma: Varkauden tapaus äärimmäisen harvinainen

Hannu Lauerman mukaan avohoito on ok, kun potilas saa hoitoa, mutta ei silloin, jos hän jää avohoidossa heitteille.

Hannu Lauerman mukaan avohoito on ok, kun potilas saa hoitoa, mutta ei silloin, jos hän jää avohoidossa heitteille. Kuva: Anni Karvinen

Karjalainen

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Lauerma muistuttaa, että Varkaudessa keskiviikkona tapahtunut, 17-vuotiaan tytön kuolemaan johtanut mielivaltainen puukotus oli äärimmäisen harvinainen tapaus.

– Se oli tavattoman traaginen, mutta onneksi sellaista tapahtuu äärimmäisen harvoin. Tapauksia, joissa psykoottinen ja harhan vallassa elävä tekee tuntemattomaan kohdistuvan henkirikoksen, on vain yksi 14,3 miljoonaa henkilövuotta kohti, Lauerma sanoi Joensuussa perjantaina.

Psykootikot tekevät enemmän henkirikoksia kuin muut, mutta Lauerman mukaan ne kohdistuvat lähes aina lähiomaisiin ja asuinkumppaneihin. Ne tehdään suunnittelematta ja tilapäisaseella.

Varkauden surmaaja oli avohoidossa. Lauerman mukaan avohoito on ok, kun potilas saa hoitoa, mutta ei silloin, jos hän jää avohoidossa heitteille. Lauerma kysyykin, onko avohoito resurssoitu riittävän hyvin.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.