Lauantai, 19.10.2019 
Uljas
Maakunta

Poliisi ajonopeuksista huolestuneelle isälle: "Merkit maksavat maltaita"

  • Karjalainen
Kari Kulmala valvoi liikennettä Outokummussa lokakuussa 2011. Kari Kulmala valvoi liikennettä Outokummussa lokakuussa 2011.

Joensuussa asuva Eero Mononen on vaatinut verkkaisempia nopeusrajoituksia ammattiopisto Luovin Liperin yksikön lähistölle, Kuopiontien ja Veljestien risteyksen kohdalle.

Monosen mukaan opiskelijat joutuvat ylittämään Kuopiontien "kamikazena" päästääkseen bussipysäkille. Tieosuudella on 80 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Mononen alentaisi Kuopiontiellä nopeusrajoitusta myös Teboilin risteyksen eli Sotkumantien ja Käsämäntien risteyksen kohdalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuopiontiellä nopeuksien alentaminen kokoaikaisesti risteyksen kohdalla ei ole perusteltua, ylikonstaapeli Kari Kulmala kertoo.

- Kesäisin tai yöaikaan ei alueella ole koululaisia koulun vuoksi liikenteessä. Kuopion ja Joensuun suunnasta risteykseen tultaessa on myös nopeusvalvontakamerat, joilla voidaan tehokkaasti valvoa nopeuksia risteykseen tultaessa.

-  Jos nopeuksia alennettaisiin liikennemerkein, tulisi se tapahtua elektronisesti esimerkiksi kellonaikojen tai keliolosuhteiden mukaan, Kulmala jatkaa.

Voitaisiinko esimerkiksi Veljestien risteyksen lähistölle asentaa elektroninen liikennemerkki?

-  Tämä olisi hyvä asia, mutta nämä liikennemerkit ovat varsin harvinaisia ja maksavat vielä maltaita. Mielestäni nopeusrajoitusta voitaisiin muuttaa viiteenkymmeneen kilometriin tunnissa Vaiviontiellä juuri Luovin kohdalla, Kulmala toteaa.

Kulmalan mukaan risteysten lähettyvillä on sattunut muutamia peltikolareita viime vuosina.

-  Sotkuman ja Liperin suunnasta on pakollinen pysäyttäminen -liikennemerkki, joka on olennaisesti parantanut tilastojenkin mukaan liikenneturvallisuutta risteyksessä.

- Pitää muistaa, että liikennemerkin merkitys korostuu silloin, kun sitä voidaan myös tehokkaasti valvoa. Jos valvontaa ei ole riittävästi, ei yksittäisellä liikennemerkillä ole paljon vaikutusta liikenneturvallisuuden parantamiseen. Rakenteelliset muutokset kuten esimerkiksi hidasteet ja kiertoliittymät vaikuttavat paljon tehokkaammin, Kulmala lisää.

Ely-keskus päättää loppujen lopuksi risteysten nopeusrajoitusten asettamisesta tai muuttamisesta.

- Esimerkiksi kyläyhdistys tai kunta voi esittää keskukselle alempaa tai korkeampaa nopeutta perustellusti, Kulmala sanoo.

Kuinka kallista nopeusrajoituksen muuttaminen on?

-  Halvin tapa parantaa liikenneturvallisuutta on laskea nopeusrajoitusta, mutta sille pitää olla aina hyvät perusteet. Yleensä yksi mies ehtii työvuoron aikana muuttaa useamman nopeusrajoituksen. Tämä on huomattu, kun kesä tai talvinopeusrajoituksia vaihdetaan pari kertaa vuodessa, Kulmala toteaa.

Lue juttu Eero Monosen mietteistä tästä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa