Tiistai, 25.9.2018 
Kullervo
Maakunta

Mikä on totta ja keneen voi luottaa? Joensuussa puhuttiin informaatiosodasta

  • Karjalainen
Ylen toimittaja Jessikka Aho, bloggari Janne "Rysky" Riiheläinen (keskellä) ja Itä-Suomen yliopiston historian professori Jukka Korpela keskustelivat perjantaina informaatiosodasta osana Rokumentti-festivaalia. Ylen toimittaja Jessikka Aho, bloggari Janne "Rysky" Riiheläinen (keskellä) ja Itä-Suomen yliopiston historian professori Jukka Korpela keskustelivat perjantaina informaatiosodasta osana Rokumentti-festivaalia.
Mikä on totta? Mihin ja keneen voi luottaa? Mistä tietää, onko nettiviestit kirjoittanut trolli, joka yrittää muokata mielipiteitä ja mielialoja toimeksiantajansa haluamaan suuntaan?

Muun muassa näitä asioita käsiteltiin Joensuussa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa, jonka aiheena oli informaatiosota. Seminaari oli osa rockelokuvafestivaali Rokumenttia, joka järjesti tilaisuuden yhdessä ylioppilaslehti Uljaan kanssa.

Keskustelua veti turvallisuuspolitiikasta bloggaava joensuulainen Janne "Rysky" Riiheläinen, ja siihen osallistuivat Ylen toimittaja Jessikka Aro sekä Venäjään erikoistunut Itä-Suomen yliopiston historian professori Jukka Korpela.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aro kertoi joutuneensa järjestelmällisen ja pitkäkestoisen vihapostittelun kohteeksi, kun hän alkoi kerätä aineistoa juttuunsa Venäjän valtion ujuttautumisesta suomalaiseen kansalaiskeskusteluun.

Anonyymi nettikiusaaminen ja länsivastaisen diskurssin laaja levittäminen voivat kummuta myös katkeroitumisesta.

Informaatiosodasta on Korpelan mielestä kyse silloin, kun taustalla ovat valtiolliset tahot. Hänen mielestään vieraiden valtioiden yritykset manipuloida kansalaiskeskustelua ovat vaarallisia.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.