Tiistai, 13.4.2021 
Tellervo
Maakunta

Kahvittelua, kummituksia ja valotaidetta - Joensuussa juhlitaan uutta ja vanhaa

  • Karjalainen
Tuossa seinässä Joensuun värit pian rauhallisesti keimailevat, valotaiteilija Kari Kola lupaa. Tuossa seinässä Joensuun värit pian rauhallisesti keimailevat, valotaiteilija Kari Kola lupaa.

Joensuussa juhlitaan uutta ja vanhaa perjantaista sunnuntaihin 28.-30. marraskuuta. Samana viikonloppuna vietetään perinteisen Joensuu-päivän lisäksi Sirkkalan sillan avajaisia sekä kaupungintalon satavuotisjuhlaa.

Juhlaviikonlopun kunniaksi valotaiteilija Kari Kola tekee kaupungintalosta taideteoksen, jossa moderni valotaide yhdistyy sata vuotta vanhaan arkkitehtuuriin.

Teoksessa kaupungintalo valaistaan kolmelta sivulta, pääasiassa talon ulkopuolelle sijoitettavilla valonheittimillä. Kaikkiaan heittimiä tulee teokseen noin sata kappaletta. Kolan tavoitteena on nostaa kaupungintalo valon avulla entistä paremmin esille kaupunkikuvasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupungintalon tornista tehdään majakka, jonka valo halkoo kaupungin yllä leijuvaa marraskuista pimeyttä. Valoteoksen värit on poimittu kaupungin vaakunasta ja visuaalisesta ilmeestä.

Juhlavalaistus sytytetään perjantaiaamuna 28. marraskuuta ja se palaa yhtäjaksoisesti sunnuntai-iltaan 30. marraskuuta saakka.

Joensuu-päivän juhlallisuudet alkavat perjantaina 28. marraskuuta perinteisillä kaikille avoimilla aamukahveilla kaupungintalolla kello 8. Kello 10 saakka kestävän kahvitilaisuuden yhteydessä jaetaan Joensuu-palkinto sekä yrittäjä-, kulttuuri- ja nuorisopalkinnot. Palkintojenjaossa työskentelee viittomakielinen tulkki.

Kakkukahveja tarjotaan myös kaupungin palvelupisteillä Enossa, Hammaslahdessa, Kiihtelysvaarassa ja Tuupovaarassa kello 9 alkaen. Palvelupisteillä on lisäksi muuta ohjelmaa kuten muun muassa musiikkia ja vapaaehtoistoiminnan esittelyjä.

Lisäksi jokaisella palvelupisteellä arvotaan kävijöiden kesken Reilun kaupan kaupunki Joensuu -tuotepaketti. Nuorten Joensuu-päivän kahveja juodaan Karsikon nuorisotalolla kello 18 alkaen, ja samassa yhteydessä järjestetään nuorille joensuuaiheisia tietovisoja.

Pääkirjastolla järjestetään Joensuu-päivänä Kirjan elämää tutustumiskierroksia, joilla pääsee tutustumaan myös sellaisiin paikkoihin, joihin ei kirjastossa normaalisti pääse. Kierrokset järjestetään kello 10, 14 ja 18.

Lisäksi Joensuu-päivän ohjelmassa on Petroskoin ja Kostamuksen eri musiikkikoulujen sekä Joensuun konservatorion lasten ja nuorten yhteinen Musiikki yhdistää -konsertti konservatorion salissa kello 19 sekä kilpakävelijä Valentin Konosesta kertova monologiesitys Markku Pölösen salissa Uimaharjussa kello 18.

Monologiesityksen pääsymaksu on viisi euroa. Muu Joensuu-päivän ohjelma on kaikille maksutonta. Myös museoihin on vapaa pääsy koko päivän ajan.

Joensuun kaupungintalon satavuotisuutta juhlitaan avoimien ovien tapahtumassa lauantaina 29. marraskuuta kello 9-13. Tapahtuman aikana voi kierrellä ja tutustua rakennukseen omassa rauhassa.

Hallinnon tiloissa voi jututtaa töissä olevia virkamiehiä, teatterin puolelta katsottavana on muun muassa lavasteiden pienoismalleja ja pukuja ja ravintolassa on esillä taloon liittyvää tietoa. Lisäksi tarjolla on Reilun kaupungin talo -askartelutyöpaja, jossa voi tehdä isoista pahvilaatikoista oman kaupungintalon sekä Hilppa-valokuvapajat, joissa tehdään valomaalausta ja varjokummituspotretteja.

Kaupungintalolla on myös kellarin tyhjennyspöytä, jolta voi ottaa ilmaiseksi mukaansa talon kellareista löytynyttä tavaraa. Tapahtumassa vierailee myös kaupungintalon Hilppa-kummitus, joka on kaupungin mukaan luvannut jättää säikyttelyn sikseen lauantaina. Kaupunki toivookin erityisesti lapsiperheiden uskaltautuvan kaupungintalolle.

Avoimien ovien tapahtumassa pääsee käymään teatterin pienellä näyttämöllä, suuren näyttämön parvella sekä ravintolan kabineteissa. Kaupungintalon torniin ei turvallisuussyistä ole pääsyä.

Teatteriravintolassa on tarjolla juhlaruokalista.

Yläsatamakadun kohdalta Pielisjoen yli kohti Sirkkalaa kulkevan uuden Sirkkalan sillan avajaisia juhlistetaan kaikille avoimella siltajuhlalla, joka pidetään konservatorion juhlasalissa perjantaina 28.11. kello 10 alkaen.

Koko juhlaviikonlopun ohjelma on luettavissa täällä.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi