Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Maakunta

Rakennusmies pelastettiin korkealta - harjoitus Penttilässä - kuvagalleria

  • Arttu Koistinen

Penttilässä sijaitsevalla YIT:n rakennustyömaalla liukastui rakennusmies Anssi Leppänen harjoitusmielessä perjantaina kello 12.30.

Työkaveri soittaa pian pelastuslaitokselle, joka lähettää yksiköt Penttilän rantaan Siilaiselta.  Rakennusmies on loukannut selkänsä korkeassa kerrostalossa.

Jos rakennusmies olisi loukkaantunut oikeasti, ensihoito pystyttäisiin aloittamaan kerrostalohuoneistossa kymmenen minuutin sisällä ilmoituksesta, päivystävä palomestari Matti Lamberg kertoo. Jos rakennuksessa riehuisi tulipalo, henkilöitä pelastettaisiin mahdollisesti parvekkeelta nostolava-autolla maatasolle Rantaraitille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Harjoituksen tarkoituksena oli harjoittaa henkilöstöä oikeaoppiseen toimintaan onnettomuustilanteessa kerrostalojen työmaalla sekä myös varmistaa pelastustoimenpiteiden onnistuminen myös kohteen valmistuttua ja asukkaiden muutettua asuntoihin.

- Harjoitus meni ihan hyvin. Harjoitukset ovat erittäin hyödyllisiä, sillä näin saamme toimintavalmiuden parhaiten selville. Emme istu huoneessa kuuntelemassa luentoa, YIT Rakennus Oy:n aluejohtaja Erkki Nordström toteaa. Nordströmin mukaan yrityksen työmailla ei ole ollut työtapaturmia Joensuussa.

- Siinä mielessä työturvallisuusasiat ovat menneet meillä hyvin, aluejohtaja sanoo.

Lambergin mieleen muistuu nosturin kaatuminen Penttilässä keväällä. Nosturin korissa ollut henkilö loukkaantui tuolloin lievästi.

- Aina kun rakennetaan, voi sattua tapaturmia. Työtapaturmat ovat kuitenkin harvinaisia, vuodessa voi olla yksi, kaksi tai nolla tapausta, Lamberg tuumii.

Hätäkeskuksen yksiköt olivat koko ajan normaalisti hälytettävissä. Harjoitus olisi peruuntunut, jos yksiköt olisivat joutuneet lähtemään hälytystehtäviin.

Leppänen ei ollut aikaisemmin osallistunut työmaan pelastusharjoitukseen. Palomiesten kyydissä hänen katseensa oli taivasta kohti yläilmoissa.

- En nähnyt alas, joten ei pelottanut, 27-vuotias joensuulainen kertoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi