play

Lääkejätemäärää vähentävä keksintö voitti liikeideakilpailun

Lääkejätemäärää vähentävälle keksinnölle on haettu patenttia, joten menetelmää ei voi vielä avata tarkkaan.

Lääkejätemäärää vähentävälle keksinnölle on haettu patenttia, joten menetelmää ei voi vielä avata tarkkaan. Kuva: Anni Karvinen

Karjalainen

Joensuun tiedepuisto oy:n suureen suosioon noussut Start Me Up -liikeideakilpailu on ratkennut. Kovatasoisen kilpailun voitti Ilpo Krögerin lääkejätteiden hävittämiseen liittyvä laite- ja menetelmäkeksintö.

Voittotyö pureutuu sairaalassa ja apteekeissa selkeästi tunnistettuun, merkittävään turvallisuus- ja kustannusongelmaan, joita lääkejätteen hävitys tuo. Keksinnölle on haettu patenttia, joten menetelmää ei voi vielä avata tarkkaan.

–·Keksintöni vähentää lääkejätemäärää, helpottaa aiemmin pelkästään käsityönä tehtyjä työvaiheita sekä parantaa työturvallisuutta. Se myös ehkäisee osaltaan hävitettävien lääkkeiden joutumista vääriin käsiin sekä tuo merkittäviä kustannussäästöjä ongelmajätteiden hävitysprosessissa, Kröger kommentoi keksintöään.

Kröger tuntee alan, sillä hän on työskennellyt sairaala-apteekissa vuodesta 2002 lähtien. Idea syntyikin arkityössä huomattujen ongelmien kautta. Ilpo Kröger on jo saanut yhteistyökumppaniksi Kuopion yliopistosairaala-apteekin.

Start Me Up- liikeideakisan voittaja saa 2000 euroa ja vuodeksi Tiedepuiston netWork Oasiksesta toimitilat kahdelle.

Selkeästi suurempia ja kalliimpia laitteita lääkeaineiden hävittämiseen löytyy USA:sta, mutta ne eivät ole käyttökelpoisia Krögerin valitsemissa kohteissa. Näitä ovat esimerkiksi sairaalat ja avoapteekit sekä tullin, poliisin ja vankeinhoidon toimipisteet.

–·Menetelmä on selvitysten perusteella tällä lääkejäte-volyymitasolla uusi. Näemmekin idean markkina- ja kasvupotentiaalin huomattavana, myös kansainvälisesti, kertoo palkintoraadin puheenjohtaja, Pohjois-Karjalan ely-keskuksen ja Keksintösäätiön innovaatioasiantuntija Heikki Rantanen.

Hopealle kisassa ylsi Janne Kurtin ja Petri Hynnisen rakennusalan purkujätemassan laskentaa helpottava keksintö ”Mitta MC Mass Calculator”. Tuhat euroa voittanut idea on rakennusalan yrityksille konseptoitu ja kehitetty ohjelmistotyökalu, joka oleellisesti helpottaa ja tarkentaa rakennusten purkamisessa syntyvän jätteen massan ja kustannusten etukäteislaskentaa siirtämällä tiedonkeruun sähköiseen muotoon.

Kolmannen sijan, 500 euroa sekä Keksintösäätiön palkinnon, asiantuntijapalveluja ensivaiheen suojaukseen 2500 euron arvosta sai Lauri Vallius uudella, innovatiivisella turpeennosto- ja kuivausmenetelmällään. Raati arvioi keksinnön erittäin lupaavaksi, mutta sen tekninen toimivuus vaatii vielä lisäselvitystä ja testausta.

–·Mikäli toimivuusongelmia ei ole, menetelmä ja laitteisto tarjoaa ylivertaisia etuja nykyisiin nostomenetelmiin verrattuna. Nostoalueen perustamiskustannukset laskevat huomattavasti, nostoon käytettävissä oleva kalenteriaika jatkuu merkittävästi, sääriippuvuus ja ympäristövaikutukset vähenevät. Lisäksi turpeen saanto kasvaa radikaalisti, jopa moninkertaiseksi nykymenetelmiin verrattuna, Heikki Rantanen kehuu Valliuksen ideaa.

Tämän vuoden kisaan tuli ennätysmäärä - kaikkiaan 212 - uutta liikeideaa. Erityisen ilahduttavaa oli yliopiston tutkijoiden ja opiskelijoiden osallistumisaktiivisuus.