Tulosta tämä sivu
Maakunta

Juhliva Joensuun kirjasto ryhtyy kotoilemaan

Kirjasto kaipaa yleisöltä vinkkejä erilaisista toiminnoista ja tapahtumista, joita kirjasto voisi toteuttaa. Kuva Euroopan kielten päivä -tapahtumasta viime syyskuulta. Kirjasto kaipaa yleisöltä vinkkejä erilaisista toiminnoista ja tapahtumista, joita kirjasto voisi toteuttaa. Kuva Euroopan kielten päivä -tapahtumasta viime syyskuulta.

Kirjastot ovat yhä enemmän kansalaisten yhteisen toiminnan paikkoja ja kirjastojen tehtävä on rakentaa yhteisöllisyyttä. Joensuussakin on syntynyt uudenlaisia kuntalaisten ja asukkaiden yhteisöjä, joiden toiminta tapahtuu perinteisen järjestötoiminnan ulkopuolella.

–·Kirjastoa kiinnostaa olla vahvemmin mukana kolmannen sektorin ja uusien järjestäytymisen muotojen toiminnassa. Kirjasto voi olla yhdistävänä toimijana heidän ja kaupungin muiden toimintojen kesken, kertoo kirjastotoimenjohtaja Rebekka Pilppula.

Näin 150-vuotisjuhlavuotta viettävä kirjasto lähentäisi matalan kynnyksen kohtaamispaikkana asukkaita kaupungin muihin kulttuuritoimijoihin.

Suomalaisessa yhteiskunnassa kotoilu eli kaikenlainen puuhailu ja itsetekeminen on ollut suuressa suosiossa. Joensuun seutukirjastossa on käynnissä Kotoilu 3.0 –hanke, jonka kautta voidaan kokeilla kirjastoa kotoilun uutena paikkana.

Hankkeen tavoitteena on, että kirjaston merkitys kohtaamispaikkana, kansalaisten erilaisten taitojen kehittäjänä ja kirjallisuuden ja taiteen harrastamisen tukijana vahvistuu. Tavoitteeseen halutaan päästä ennen kaikkea yhteisen tekemisen välityksellä. Samalla halutaan parantaa kirjaston näkyvyyttä ja laajentaa roolia yhteiskunnallisena ja kulttuurisena toimijana.

Hankkeen aikana tuotetaan vajaan vuoden ajan tapahtumia ja toimintaa eri toimipisteissä. Tapahtumia toteutetaan muun muassa eri järjestöjen, kaupungin toimijoiden ja vapaamuotoisten kaupunkilaisryhmien kanssa.

–·Yhteistyökumppaneihin tullaan suhtautumaan hyvin avoimesti ja tavoite on löytää toimijoita, joille kirjasto toiminnan toteuttamisen yhteistyötahona on aivan uusi.

Suunniteltuja toimintamuotoja ovat esimerkiksi kaupunkipuutarha, perinneruokaillat, kierrätys- ja yhteisötaide sekä erilaiset työpajat. Kaikkiin tapahtumiin otetaan mukaan kirjasto ja kirjallisuus. Tapahtumiin on mahdollista yhdistää myös musiikkia tai esittäviä taiteita.

Kirjasto kaipaa yleisöltä vinkkejä erilaisista toiminnoista ja tapahtumista, joita kirjasto voisi toteuttaa. Ideoita voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi