play

Kolin kansallispuisto on nyt entistä ehompi

Kolilla Ollilan pelloilla ja metsähaassa laiduntaa suomenkarjaa ja -lampaita.

Kolilla Ollilan pelloilla ja metsähaassa laiduntaa suomenkarjaa ja -lampaita. Kuva: Marja Mölsä

Karjalainen

Kolin kansallispuiston vanhoja pihapiirejä ja luontopolkuja on kunnostettu. Parannusta on tehty Kestävä Koli -hankkeen varoin. Perinnetietoa siirretään eteenpäin kesän retkillä ja  perinnetapahtumissa, joissa myös matkailijoilla on mahdollisuus osallistua töihin. Uudistuneen Kasken kierroksen avajaisretki kävellään Kolin Retkiviikon yhteydessä sunnuntaina 1.7. klo 11-14.

Kasken kierros -luontopolun reittiä on kestävöity ja reitin varrelle on tehty uudet infotaulut ja kohdeopasteet. Kasken kierroksen pituus on noin kaksi kilometriä.

Rengasreitti kulkee kaskimetsien ja -viljelysten sekä vanhojen pihapiirien kautta

–·Kasken kierroksen varrella pääsee tutustumaan suomalaisiin maatiaiskotieläimiin. Ollilan pelloilla ja metsähaassa laiduntaa suomenkarjaa ja -lampaita. Laiduneläinten olosuhteita on Kestävä
Koli -hankkeessa parannettu uusilla pisteaidoilla ja karjasuojilla. Mattilan pihapiiriä elävöittävät suomenlampaat ja horniolaiset maatiaiskanat. Lammaslaitumet ja kanala on rakennettu hankevaroin, hankkeen projektipäällikkö Tiina Hakkarainen kertoo.

Myös vanhojen pihapiirien saavutettavuutta on parannettu. Kolin kylältä Vaaralanaholle johtava polku on aiempaa leveämpi, tasaisempi ja helppokulkuisempi. Uusi polku mahdollistaa kulkemisen Kolin kylältä Mattilaan ja Ollilaan vaikkapa lastenvaunujen kanssa.

–·Kesällä on luvassa on perinnetapahtumia, joissa opetellaan perinteisiä työtapoja ja -menetelmiä. Kasken kaato, poltto, viljely ja sadonkorjuu ovat kansallispuiston vuosittaisia tapahtumia. Kolin Retkiviikolla perinnetaitoja pääsee kartuttamaan myös pärekattotalkoissa ja punamultamaalin keittonäytöksessä, Hakkarainen vinkkaa.

Vuosina 2009-2012 toteutettavan  Kestävä Koli -hankkeen budjetti on 149 000 euroa. Hanke on Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen koordinoima ja EU:n rakennerahaston osittain rahoittama. Hankkeen rahoitukseen osallistuvat myös Metsähallitus ja Lieksan kaupunki. Toteutuksesta vastaa Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelut.