Torstai, 21.1.2021 
Oona, Netta, Aune
Maakunta

Kipua ja tuskaa - perheenisä hakee chilistä rajojen koettelua

  • Karjalainen
Omakotitalon pihan perällä on pieni kasvihuone, jonka ei uskoisi sisältävän harvinaisuuksia. Siellä kuitenkin kasvavat kiteeläisen Toni Airaksisen, 40, ylpeyden aiheet: kymmenet erilaiset chilit, joiden siemenet ovat matkanneet Kiteelle eri puolilta maailmaa. Kauimmaiset ovat kotoisin esimerkiksi Filippiineiltä, Meksikosta ja Australiasta.

Airaksinen on yksi Pohjois-Karjalan chiliaktiiveista. Hän pitää Sushrajalla-nimistä blogia ja blogiin liittyvää Facebook-sivustoa ja oli myös perustamassa Chiliwikiä eli chili-ihmisten Wikipedia-tietosanakirjaa netissä.

Hän hakee chileistä ennen kaikkea sitä, mitä ei kaupasta saa. Kun marketin hyllyiltä löytyvät kastikkeet ja jauheet eivät tunnu enää missään, täytyy kasvattaa itse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Airaksisen kasvihuoneessa on kasvanut muun muassa carolina reaper -lajiketta, joka on yksi maailman tulisimmista chileistä. Sen lukema on 1  500  000 Scovillen asteikolla, jolla mitataan chilien tulisuutta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että poliisin pippurisumute saa asteikolla lukeman 2  000  000 ja tavallinen jalapeno 3  500.

Chilin kasvattaminen on noussut viime vuosina miesten suosikkiharrastukseksi. Tyypillinen kasvattaja on jotakuinkin Airaksisen tapainen.

-  Rauhallinen perheenisä, joka haluaa välillä hieman kipua, tuskaa ja rajojen koettelua, kuvailee Chiliyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Stenfors.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi