Keskiviikko, 23.5.2018 
Lyydia, Lyyli
Maakunta

Kuvagalleria: Murtovaaran talomuseo sisältää myös henkisiä arvoja

  • Niina Rintala
  • Lari Lievonen

Heti metsäpolun alussa kyltti toivottaa saapujan tervetulleeksi. Polku kulkee muuta pintaa korkeammalla, jolloin ääni saa metsässä seurakseen jännän kaiun.

Noin 800 metrin kävelyn jälkeen näkyy uusittua aitaa, jota Murtovaaran talomuseon ranskalainen renki David Myol, valtimolaisittain Taavetti Jauho on tehnyt.

Erityisesti yhdelle miehelle Itä-Suomen vaara-asutuksesta kertova museo ja valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö on varsin rakas.

- Olen vuodesta 1986 asti hoitanut aktiivisesti Murtovaaran asioita, joten minusta tuntuu aina siltä kuin tulisin kotiin, Heikki Ovaskainen sanoo ja avaa portin.

Pihan keskellä vieraalle tulee jokseenkin pieni olo. Historia tuntuu asuintalojen, aittojen ja eläinsuojien rakenteissa. Tämä on hyvä esimerkki 1800-luvun pohjoiskarjalaisesta pihapiiristä.

Murtovaara ei suinkaan ole pelkkä museo. Se on myös rakentamisen laboratorio. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että arkkitehtiopiskelijoille opetetaan täällä puurakentamisen perusteita. Opiskelijat käsittelevät hirttä, tuohta ja malkapuita.

Opiskelijat oppivat sitä kautta, että he voivat kunnostaa ja entisöidä pihapiirin rakennuksia.

- Joka vuosi pitää jotakin kunnostaa. Tänä kesänä ei ole tehty vasta kuin toisen huussin katto. Se on kyllä hieno, Ovaskainen innostuu.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.