Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Maakunta

Harrastukset vievät jo alakouluikäisiltä paljon aikaa

  • Anni Kuittinen

Moni lapsi aloittaa harrastamisen jo aivan pienestä, ja vauvauintien sun muiden jälkeen harrastaminen jatkuu koko lapsuuden ja nuoruuden ajan.

Harrastusten osalta lapset elävätkin ala- ja yläkouluikäisinä ruuhkavuosia. Lajeja on monta, harjoituksia usein, ja yhä nuoremmista yritetään löytää tulevaisuuden huippuja.

Valtion liikuntaneuvoston vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan viidesluokkalaisista urheiluseurassa harrastavista joka viides harjoitteli päälajissaan valmentajan ohjauksessa jo 4-5 kertaa viikossa.

Moneen lajiin tulee varhaisessa vaiheessa mukaan muita sitä tukevia harjoituksia. Esimerkiksi jääkiekossa on alusta alkaen mukana myös oheisharjoitukset, joissa kohotetaan kuntoa, liikutaan monipuolisesti ja kokeillaan muitakin lajeja.

- Opetamme alusta alkaen, ettei jääkiekko ole pelkkää jäällä pelaamista ja hallilla harjoittelua, Jokipoikien junioripäällikkö Samuli Hoskonen kertoo.

Lapsen motorisen kehityksen kannalta on parempi, että on pari tai kolmekin harrastusta, fysiatrian erikoislääkäri Ville-Pekka Vuorinen suosittelee.

Lasten kipu- tai rasitustiloihin on harvoin syynä liikuntaharrastusten suuri määrä, joten niin kauan kun lapsi lähtee harjoituksiin mielellään, kannattaa harrastaa.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi