Maanantai, 18.11.2019 
Tenho
Maakunta

Lisää liikettä, vähemmän istumista - yläkoululaisia kannustetaan liikkumaan

  • Katja Reijonen

Pohjois-Karjalan yläkoululaisia opettajineen kannustetaan tänäkin syksynä keräämään liikuntaminuutteja. Syyskuun 1. päivänä alkava Liikunyt! -haaste on esitetty yhteensä noin 20 koululle, joissa on yli 5 000 oppilasta. Oppilaita kannustetaan liikkumaan nuorten liikuntasuosituksen mukaisesti vähintään 100 minuuttia päivässä.

Jokainen oppilas täyttää henkilökohtaista liikuntapassia, johon kirjataan sekä arkiliikunnasta että täsmäliikunnasta kertyvät liikuntaminuutit. Minuutit voi hyvin kerätä osissa päivän mittaan. Jokaiselta vuosiluokalta palkitaan suhteellisesti eniten liikuntaminuutteja keränneet luokat ja lisäksi aktiivisten luokkien kesken arvotaan muita palkintoja. Myös opettajille on luvassa palkintoja.

Peruskoulun 8.-9.-luokkalaisista noin 32 prosenttia harrastaa hengästyttävää liikuntaa korkeintaan tunnin viikossa, mikä on virallisiin suosituksiin nähden selvästi liian vähän. Pohjois-Karjalassa vähiten liikuntaa harrastetaan Pielisen Karjalassa, jossa vain 43 prosenttia yläkouluikäisistä harrastaa hengästyttävää liikuntaa korkeintaan tunnin viikossa.

Yksi kampanjan kantavista teemoista on pitkäaikaisen istumisen vähentäminen kouluarjessa. Kampanjan aikana opettajia haastetaan kehittämään oppitunteja toiminnallisempaan suuntaan.

- Pitkä yhtäjaksoinen istuminen aiheuttaa terveyshaittoja kaikenikäisille. Istumista oppitunnilla voi tauottaa esimerkiksi niinkin yksinkertaisesti kuin nostamalla tuolit pöytien päälle puolivälissä oppituntia ja jatkamalla työskentelyä seisten, terveyden edistämisen suunnittelija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskukselta vinkkaa.

Kampanjaa ovat olleet suunnittelemassa ja tukemassa Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus, Pohjois-Karjalan liikunta, Itä-Suomen liikuntaopisto, Tervis-hanke, Sanomalehti Karjalainen, Itä-Suomen aluehallintovirasto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä sekä Pohjois-Karjalan kunnat.

Tänä vuonna Liikunyt!-kampanja ulottuu testimielessä myös ammatti- ja lukio-opiskelijoihin Kiteellä ja Tohmajärvellä. Kampanjan aikana tarkoituksena on kerätä mahdollisimman monipuolisesti vapaa-ajalla tapahtuvia liikuntalajikokeiluja.

Vähintään viisi eri lajia kokeilleiden kesken arvotaan Polar Loop -aktiivisuusrannekkeita. Lisäksi kampanjan aikana on luvassa liikuntaselfie-valokuvakilpailu sosiaalisessa mediassa. Kampanjan aikana liikuntaseurat ja kunnat tarjoavat kohderyhmälle mahdollisuuksia tutustua uusiin liikuntamuotoihin maksutta syyskuun ajan.

Liikuntakampanjan Sykettä syksyyn! -avaustapahtuma järjestetään 1.9. Kiteellä Hutsin urheilukeskuksessa, jossa ohjelmassa on oppilaitosten väliset norsupallokisat, sykerata-viesti sekä muuta liikunnallista toimintaa.

Kirjoittaja työskentelee Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksessa viestintäsuunnittelijana.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa