Perjantai, 15.11.2019 
Janika, Janita
Maakunta

Liikunnan opetus muuttuu taitovaatimuksista innostamiseen

  • Katja Reijonen

Toisen asteen opinnoissa liikuntatunnit noudattavat entistä enemmän vanhaa mantraa: ei koulua vaan elämää varten. Liikunnan tunneilla otetaan entistä enemmän huomioon lajikohtaisten taitovaatimusten sijaan muun muassa työssä jaksaminen.

Ammattioppilaitosten uudet opetussuunnitelmat tulivat voimaan 1. elokuuta. Uudessa opetussuunnitelmassa onkin panostettu juuri työkyvyn ylläpitämiseen.

- Laji-kohtaisia taitovaatimuksia ei ole kirjattu. Tunneilla otetaan esille myös kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin liittyviä asioita, kuten unen merkitys ja mielenterveysasiat, Kiteen ammattiopiston liikunnan opettaja Elina Partanen valottaa.

Myös lukiossa uusi opetussuunnitelma kannustaa etsimään omaa, mieluista liikuntalajia, jota voisi harrastaa aikuisiälläkin.

Lyseolla on myös mahdollista suorittaa varsinaisen kouluajan ulkopuolella niin sanottu personal training -kurssi.

- Kaiken ei tarvitse olla opettajavetoista ja kontrolloitua, vaan kurssin aikana opiskelija liikkuu haluamallaan tavalla ja kirjaa suoritukset ylös. Suorituksia voi tehdä silloin kun se sopii itselle parhaiten, vaikkapa hyppytunneilla, liikunnanopettaja Sami Tirkkonen kertoo.

Kurssi on varsin suosittu, sillä Tirkkosen laskujen mukaan 181 opiskelijaa kirjaa liikuntasuorituksiaan ylös.

Aiheesta lisää maanantain Karjalaisessa.

Kirjoittaja työskentelee Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksessa viestintäsuunnittelijana.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa