Torstai, 19.9.2019 
Reija
Maakunta

Joensuussa opettava kirjailija kohtasi miljardöörin kadulla - "Olin hölmistynyt"

  • Arttu Koistinen
Kaikilla maailman lapsilla pitäisi olla tällainen oppimisympäristö, Doyle korostaa Joensuun normaalikoululla. Kaikilla maailman lapsilla pitäisi olla tällainen oppimisympäristö, Doyle korostaa Joensuun normaalikoululla.

Yksi "tajunnanräjäyttävä" sitaatti kansalaisoikeustaistelijan elämänkerran lopusta toi menestyneen tietokirjailijan ja mediamiehen William Doylen New Yorkin betoniviidakosta Joensuuhun.

- Ottakaa oppia Suomesta, jossa on tehokkaimmat koulut ja jossa toimitaan tällä hetkellä päinvastoin kuin Yhdysvalloissa,  Doyle siteeraa Itä-Suomen yliopiston työhuoneessaan psykologi Howard Gardneria.

Neljä vuotta sitten roihahtanut kiinnostus suomalaiseen peruskoulujärjestelmään sai myötätuulta, kun Doyle tutustui Harvardin yliopistossa opettavaan Pasi Sahlbergiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Doyle saapui perheineen Joensuuhun Fulbright-stipendin turvin elokuun alussa.

Työhuoneen kirjahyllyssä nököttää William Doylen omia kirjoja. A Mission from God. Navy SEALs: Their Untold Story. PT 109: An American Epic of War, Survival, and the Destiny of John F. Kennedy.

Kun historianiilolta utelee Yhdysvaltain nykypäivän ulkopoliittisista kipupisteistä, hän siteeraa ulkomuistista Robert F. Kennedyä.

Entä jos Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain presidentti?

- Pelkäsin, että kysyt tuon kysymyksen! Uuden mallin poliitikko valjastaa Trumpin ja Bernie Sandersin energian mutta hän ei ole oikeistoa tai vasemmistoa. Hän on Robert Kennedyn innoittama. Globaali tulevaisuus perustuu globaaliin kunnioitukseen.

Doyle itse asiassa kohtasi Trumpin kadulla New Yorkissa viime kesänä. Doylen poika käy koulua miljardöörin kotikulmilla.

-  Minua vastaan käveli pitkä mies, jolla oli iso tukka, päällystakki ja räikeä, punainen kravatti. "Hyvänen aika, tuohan on Donald Trump", ajattelin.

-  Ohitin hänet kuten New Yorkissa on tapana eli todella läheltä. Hän iski silmää, nyökkäsi ja "pumppasi" nyrkkiään. Tuntui hetken siltä, kuin olisin ollut Trumpin paras kaveri vuosien takaa. Olin hölmistynyt.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa