Tiistai, 20.8.2019 
Sami, Samuli, Samu
Maakunta

Äänimaisematutkija: Toisen melu on toisen musiikkia

  • Heli Pottonen

Nelikuinen kultaisennoutajan pentu ottaa vieraat vastaan iloisesti haukkuen; sisällä keittiönpöydän ääressä apajille pyrkii lokakuuhun sinnitellyt kärpänen. Äänet panee heti eri tavalla merkille, kun ollaan äänimaisematutkija Helmi Järviluoma-Mäkelän, 54, kotona.

Järviluoma-Mäkelä on asunut Pyhäselän Nivan kylässä kirjailijapuolisonsa Matti Mäkelän kanssa jo kymmenen vuotta. Pariskunta muutti Joensuun seudulle, kun Järviluoma-Mäkelä sai Joensuun yliopistosta kulttuurintutkimuksen professuurin vuonna 2005.

Jo siinä ajassa Nivankin äänimaisema on ehtinyt muuttua: muutama vuosi sitten kylältä lakkautettiin sata vuotta toiminut koulu. Lasten äänet siirtyivät linja-autoihin.

Kylien äänimaisemat ovat Helmi Järviluoma-Mäkelälle erityisen mielenkiinnon kohde, sillä hän on uransa aikana tutkinut muun muassa eurooppalaisten kylien äänien muutoksia.

Etnomusikologiasta tohtoriksi väitellyt Järviluoma-Mäkelä on äänimaisematutkimuksen pioneereja Suomessa. Hän innostui aiheesta Tampereen yliopistossa 80-luvun lopulla, jolloin äänimaisematutkimus oli Suomessa sananakin vieras.

Musiikintutkijaksi kouluttautunut Järviluoma-Mäkelä kiinnostui arkielämän äänistä.

- Toisen melu on toisen musiikkia, hän sanoo.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa