Torstai, 28.1.2021 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
Maakunta

Lyydia-robotti pitää hoivakodin vanhuksille vaikka laulutuokion

  • Anni Kuittinen
Hoivarobotti Lydia vieraili keskiviikkona Jyrin hoivakodissa. Hoivarobotti Lydia vieraili keskiviikkona Jyrin hoivakodissa.

Liperissä Jyrin hoivakodissa tutustuttiin keskiviikkona hoivarobottiin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja Attendo toi syyskuussa Suomeen ensimmäisen hoivarobotin, joka nimettiin Lydiaksi. Nyt Lydia kiertää Suomen hoivakodeissa kokeilujaksollaan.

Robotti on tehty auttamaan ja olemaan apuvälineenä hoivatyössä. Vaikka puhuvalla robotilla on monenlaisia taitoja bingoemäntänä toimimisesta sananlaskujen kyselemiseen ja keppijumpan pitämiseen, vaatii se myös hoitajan vierelleen, koska tabletilla ohjattavalle robotille ei vanhus pysty itse antamaan komentoja.

Ihmistä robotin ei ole siis tarkoitus korvata.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jyrin hoivakodissa veikeä robotti sai asukkaat innostumaan ja robotin tärkein tehtävä onkin tuoda asukkaille virikkeitä ja viihdettä.

-  Joskus asukkaitamme on hankala saada innostumaan, mutta tämä robotti oli selvästi hyvä herättelijä ja kiinnosti asukkaita, hoivakodin johtaja Maarit Pulkkinen pohtii.

Moni vanhus innostuikin juttelemaan robotille sen puolituntisen vierailun aikana.

- Tanssipa polkkaa, joku kehotti.

Robotilla on hintaa 16 500 euroa. Attendon kehityskoordinaattori Raija Kirjavainen uskoo, että hinnasta ja viihdyttämiseen painottuvasta roolistaan huolimatta robotit yleistyvät meneillään olevan kokeilujakson jälkeen.

- Tuskin tämä tähdenlennoksi jää.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi