Tiistai, 19.1.2021 
Henri, Henna, Heikki
Maakunta

Rampilta tulevan pitäisi väistää kaistanvaihtajaa tässä liittymässä - katso video

  • Heini Makkonen

Media

Siilaisen liittymä hämmentää Kuopion suunnasta Joensuun keskustaan Siltakadulle ajavia autoilijoita.

Liittymästä Kuopiontieltä tuleville on väistämisvelvollisuutta osoittava kolmio. Rampilta alkaa uusi kaista Siltakadulle. Pankakoskentieltä tulevat autoilijat, jotka aikovat kääntyä oikealle Noljakantielle, joutuvat vaihtamaan kaistaa.

Kaistanvaihtajahan on periaatteessa aina väistämisvelvollinen, mutta myös rampilta tulevalle on kolmio. Kumman tässä kuuluu väistää?

Tässä tilanteessa kolmio on vahvin väistämisvelvollisuutta osoittava sääntö, sanoo komisario Sami Joutjärvi Joensuun poliisiasemalta.

- Kolmion takaa tulevan on väistettävä Siltakadulla kaistaa vaihtavaa.

Järjestelystä on sovittu aikoinaan yhteistyössä poliisin kanssa, sanoo Joensuun kaupungin liikenneinsinööri Jarmo Tihmala. Sekava tilanne rampin yläpäässä on perua lähinnä siitä, että matka Noljakantien risteyksen ja rampin välissä on niin lyhyt eikä paikalla ole erillisiä kaistoja oikealle Noljakkaan päin kääntyville ja suoraan keskustaan päin jatkaville autoilijoille.

Tihmalan mukaan risteys on ajateltu muuttaa sellaiseksi, että rampilta lähtisi kaksi kaistaa, yksi kääntyville ja toinen keskustaan meneville. Molemmat kaistat tulisivat liikennevalojen taakse. Jo rampilta tultaessa pitäisi siis päättää, kumpaan suuntaan on matkalla.

- Suunnitelma on olemassa ja kaupunki olisi valmis tekemään muutoksen, mutta ely-keskukselta ei ole saatu rahoitusta, Tihmala sanoo.

Vaikka kolmio on tässä tapauksessa vahvin sääntö, on molempien osapuolien tärkeää ottaa huomioon toistensa suunnitelmat ja myös ilmoittaa omista aikeistaan ajoissa.

Suuntamerkkiä on näytettävä esimerkiksi ajokaistaa vaihdettaessa hyvissä ajoin, näkyvästi ja ymmärrettävästi. Merkinanto ei vapauta kuljettajaa velvollisuudesta varmistua siitä, ettei aiottu toimenpide aiheuta vaaraa tai tarpeetonta estettä.

- Kolmion takaa tulevan on siis helpompaa ennakoida suoraan tulevan mahdollinen kaistanvaihto, jos tämä käyttää ajoissa vilkkua, Joutjärvi huomauttaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi