Tiistai, 12.11.2019 
Virpi
Maakunta

Voihan työelämä! - stressitesti ja ilmaista pikahierontaa Joensuussa - kuvat

  • Arttu Koistinen
Itä-Suomen Liikunta-opiston opiskelijat hieroivat hartioita Joensuun keskustassa. Joillekin 5-10 minuutin ilmainen hieronta ei kuulemma kelvannut. Syyksi kerrottiin työkiireet. Itä-Suomen Liikunta-opiston opiskelijat hieroivat hartioita Joensuun keskustassa. Joillekin 5-10 minuutin ilmainen hieronta ei kuulemma kelvannut. Syyksi kerrottiin työkiireet.

Joensuun Iso Myy -kauppakeskuksessa mitataan stressiä, tarjotaan kansalaisille pikahierontaa ja jaetaan stressipalloja tiistaina kello 11 jälkeen. Taustalla on Voihan työelämä! -tapahtuma.

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen projektipäällikkö Minna Männikkö ja Karjalaisen toimittaja puristelevat tiistaina oransseja stressipalloja. Mitä hyötyä puristelusta on?

- Se ehkäisee stressiä, ja kun henkilö puristelee palloa, hän keskittyy siihen. Se rentouttaa. Samaan aikaan voi tehdä töitä, jolloin stressipallon puristelu auttaa keskittymään ajatteluun. Puristelu on hyvästä myös puristusvoimalle, ja palloa voi käyttää hieronnassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Riippuu stressiasteesta, miten kovaa palloa voi puristaa. Palloa voi puristella hyvin lujaa, tai ote voi olla kevyt, Männikkö jatkaa.

Työterveyslaitoksen verkkosivujen mukaan työelämä voi olla perheystävällistä, yhdessä tekemistä ja vähemmän stressaavaa. Hopulle loppu, Joensuussa puolestaan vaaditaan. Yleviä lauseita on helppo kirjoittaa. Miten työelämä voi olla käytännössä vähemmän stressaavaa? Männikön mukaan paljon riippuu omasta asenteesta työtä kohtaan.

- Työelämä voi olla hyvää, mutta se on hirvittävän paljon itsestä kiinni ja arvoista. Elämässä pitää olla jotain tärkeää myös työn lisäksi.

- Toki työolosuhteet vaikuttavat stressiin. Tänä päivänä työpaikoilla on paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Kriiseistä voi päästä yli. Sen kun pitää mielessä, työelämä voi olla hyvä, Männikkö perustelee.

Yt-neuvotteluista uutisoidaan alituiseen.  Jos yritys vähentää väkeä, työtaakan voisi kuvitella lisääntyvän joillakin työntekijöillä.

- Eihän ihmisen ole pakko tehdä kuin se, mihin hän pystyy. ”Määrä se on minullakin”, henkilön on tehtävä itselleen selväksi. Asioista pitää uskaltaa puhuta työpaikoilla. Totta kai pelko työpaikan menettämisestä pistää harkitsemaan sanoja aika tarkkaan, Männikkö sanoo.

Ihmisellä on vain yksi elämä, Männikkö korostaa.

- Kannattaa miettiä kokonaisuutta ja asettaa asiat mittasuhteisiin.

Männikön mukaan suomalaiset paljastavat työpaikoilla ”huonosti” työssäjaksamishuoliaan.

- Ehkä meiltä puuttuvat avoimuus ja avoin ilmapiiri. Johtamista kritisoidaan paljon, mutta työntekijöidenkin pitää katsoa peiliin. Jos pyydetään, että yrityksissä ollaan avoimia, myös työntekijöiden pitää olla avoimia ja puhua riskiasioista. Suu on parempi avata ennen kuin palaa loppuun. Rohkeutta, ihmiset, rohkeutta!

Tapaturmapäivää vietetään tulevana perjantaina. Kiire aiheuttaa paljon tapaturmia, Männikkö kertoo.

Tapahtuma kestää Joensuussa tiistain kello 13 saakka.

Työterveyslaitoksen sivuilla voi testata, kuinka stressaantunut henkilö on. Testi löytyy täältä.

Valtakunnalliseen Voihan työelämä! -viikkoon voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa voihantyöelämä-hashtagilla.

- Twiittaa yksi asia, jonka olet tehnyt työhyvinvointisi hyväksi. Tai twiittaa yksi asia, jonka olette työpaikallanne tehneet työhyvinvointinne hyväksi, Työterveyslaitos ohjeistaa.
 


 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa