Maanantai, 18.1.2021 
Laura
Maakunta

Uusi risteilijä Pieliselle ensi kesäksi

  • Jani Leinonen

SuviExpress-niminen kantosiipiialus aloittaa risteilytoiminnan Pielisellä ensi kesänä. Alus tekee maisema- ja matkaristeilyitä Kolin ja Lieksan satamien välillä kahdesti päivässä kesäkuun alusta elokuun puoleen väliin asti.

Matkat tehdään Vuonislahden maisemien kautta, ja matka-ajaksi pääsatamien välillä tulee 45 minuuttia. Iltapäivisin aluksella pääsee tutustumaan Kolin kansallismaisemaan Pieliseltä käsin saaristoristeilyillä.

Tuotevalikoimaan kuuluvat myös tilausristeilyt.

- Kantosiipialuksella pääsee Kolille esimerkiksi Joensuusta ja Nurmeksesta hyvinkin nopeasti, mutta emme matkan aikana unohda myöskään maisemien katselua ja lomatunnelmaa, lupaa yrittäjä Aarne Ilves.

Alus on toiminut aikaisemmin muun muassa Päijänteellä ja Keiteleellä, mutta lieksalaiset tutut ovat saaneet houkuteltua sen ensi kesäksi Pieliselle.

- Kolin ja Lieksan matkailijamäärät ovat olleet kasvussa, tuleva kesä näyttää jäämmekö tänne pysyvästi, tuumailee Ilves.

Pieliselle siirtyvään alukseen mahtuu 51 matkustajaa, ja sitä hoitaa kolmen hengen miehistö. Alus on 21 metriä pitkä ja viisi metriä leveä. Matkanopeus on 34 solmua, mutta maisemaristeilyllä nopeus pudotetaan 10 solmuun.

SuviExpress on rakennettu vuonna 1989, Suomeen se tuli vuonna 2009 ja vuonna 2010 siihen asennettiin uusi moottori. Moottorin teho on nykyisellään tuhat hevosvoimaa. Aluksessa on pieni kahvio.

Aluksen siirtymistä Pieliselle on puuhattu koko syksyn ajan. Paikalliset toimijat ovat toivottaneet uuden toimijan tervetulleeksi, ja se täydentää heidän mielestään hyvin Pielisen vesiliikennepalveluita.

- Uskon, että uuden erilaisen palvelun tuominen Pieliselle hyödyttää myös nykyisiä toimijoita satamien toiminnan vilkastuessa ja palvelutarjonnan laajentuessa, sanoo Kolin Matkailuyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen.

Pielisen parempaa hyödyntämistä matkailussa on toivottu vuosia.

- Tämä on yksi askel jälleen eteenpäin matkailun kehittämisessä, toteaa Lyytikäinen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi