Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Maakunta

Yli sata vuotta lipunmyyntiä Joensuun rautatieasemalla - kuvat historiasta

  • Olli Sorjonen

Joensuun rautatieasema on rakennettu vuosina 1892-1894, Joensuu-Sortavala-radan toiseksi päätepisteeksi. Rautatietä jatkettiin Lieksaan vuonna 1910 ja sieltä Nurmekseen vuotta myöhemmin.

Ensimmäinen höyryveturi - tai itse asiassa kaksi höyryveturia, jotka vetivät perässään yhtä matkustajavaunua - saapui Joensuuhun 19. toukokuuta 1894.

Rautatieasemaa kaavailtiin 1980-1990-lukujen taitteessa siirrettäväksi Varaslammelle. Tästä luovuttiin.

Vuosituhannen vaihteessa asemanseudulta purettiin pois Nesteen huoltoaseman rakennus, jossa oli myös R-kioski. Varsinainen kioskirakennus kiskojen vierestä oli purettu pois jo pari vuotta aiemmin.

Asemarakennusta remontoitiin vuonna 2001, koska rakennuksen alimmat seinähirret ja alapohja olivat jo pahoin lahonneet. Samassa yhteydessä asemalle tuli lippuautomaatti.

Osa hirsistä oli jäänyt aikojen saatossa tehtyjen piharemonttien yhteydessä maanpinnan alapuolelle. Tässä remontissa tehtyjä kosteusongelmiin johtaneita virheitä korjattiin puolestaan vuonna 2009 alkaneessa korjausurakassa.

Vuonna 2012 asema-alueella ollut entinen VR:n makasiini tuhopoltettiin. Palossa tuhoutui Jukan Antiikki. Rakennus oli suojeltu.

Rautatieaseman päärakennus ja asemapäällikön talo ovat suojeltuja. Sen sijaan vanha asemaravintolan rakennus ei ole suojeltu. Se tultaneen purkamaan pois, kunhan alueen rymsteeraaminen joskus aloitetaan.

Kokonaisuutena aseman alue kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle. Rautatieaseman alkuperäiset rakennukset ovat tyyliltään uusrenessanssia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi