Torstai, 3.12.2020 
Meri, Vellamo
Kotimaa

Osa kilpirauhaspotilaista jäämässä ilman hoitoa

  • Saija Kauhanen
Mari Juntunen sairasteli vakavasti vuosia ennen kuin sai avun erityisluvallisista lääkkeistä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Viime vuoden lopulla häntä hoitaneelta lääkäriltä vietiin oikeudet hoitaa kilpirauhaspotilaita. Mari Juntunen sairasteli vakavasti vuosia ennen kuin sai avun erityisluvallisista lääkkeistä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Viime vuoden lopulla häntä hoitaneelta lääkäriltä vietiin oikeudet hoitaa kilpirauhaspotilaita.

Sadat, jopa tuhannet kilpirauhaspotilaat ovat jäämässä vaille heille sopivaa hoitoa. Potilaat käyttävät erityisluvallisia valmisteita, joiden määräämiseen Valvira on puuttunut.

Valvira on rajoittanut jo viiden lääkärin, esimerkiksi Erkki Antilan, oikeuksia hoitaa kilpirauhaspotilaita. Kaikkiaan Valvira on selvitellyt viime vuosina noin kymmenen lääkärin toimia kilpirauhaspotilaiden hoidossa.

Valviran mukaan lääkärit ovat hoitaneet potilaitaan epäasianmukaisella tavalla ja määränneet valmisteita ilman lääketieteellisiä perusteita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lääkäreiden mukaan haittailmoituksia ei ole tehty ja potilaat ovat voineet lääkityksen avulla hyvin.

Erilaisten arvioiden mukaan 10-50 prosenttia kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista ei voi hyvin pelkällä tyroksiinilla, vaan tarvitsee esimerkiksi T4- ja T3-valmisteita peruslääkityksen lisäksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön palveluvalikoimaneuvosto (Palko) antoi lausuntonsa kilpirauhaslääkityksistä viime keväänä. Sen myötä T3-lääkkeet rajattiin pois palveluvalikoimasta. Osa sairaanhoitopiireistä vetoaakin Palkon lausuntoon eikä määrää enää reseptejä erityisluvallisiin lääkkeisin.

Lääkkeistä avun saaneet potilaat ovat peloissaan. Osa hoitavista lääkäreistä on menettänyt oikeutensa, eivätkä toiset lääkärit suostu ottamaan potilaita hoidettavakseen.

Näin on käynyt esimerkiksi Mari Juntuselle, 43, joka suunnittelee hankkivansa lääkkeet jatkossa ulkomailta.

- Olen itse saanut näistä lääkkeistä vuosien sairastelun jälkeen vihdoin avun ja tuntenut itseni taas terveeksi.

Juntunen kysyykin, onko oikein, että potilaat joutuvat hakemaan lääkkeensä ulkomailta ja alkavat itse määräillä omia annostuksiaan.

- Jos en olisi itse asian ytimessä, en uskoisi, että tällaista voi tapahtua Suomessa, Juntunen summaa.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi