Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Talous

Tutkimus: Suomalaisyhtiöt ihan pihalla omasta strategiastaan

  • Karjalainen
Suomalaiset yhtiöt tuntevat ja ymmärtävät oman strategiansa heikosti, selviää uudesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan johdosta vain 13, keskijohdosta kahdeksan ja työntekijöistä kaksi prosenttia pystyy ilmaisemaan yhtiön strategian niin kuin se on yhtiössä virallisesti määritelty. Jos johto ei tunne tai muista strategiaa, miten voidaan olettaa, että työntekijätkään tietäisivät sen? kysyy asiaa tutkinut KTM Maarika Maury.

Tutkimuksen mukaan yleisesti suomalaisyhtiöt ovat kirjanneet ja julkaisseet strategiat hyvin. Ihmisiä myös osallistetaan strategisten painopisteiden laatimiseen runsaasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Todellinen vaikutus jää kuitenkin usein hyvin pieneksi, koska vain harva työntekijä aidosti ymmärtää yhtiön tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi, Maury sanoo.

- Huolestuttavinta on, että johtokaan ei tunne strategiaa. Näin saatetaan olla tilanteessa, jossa johtoryhmäläiset viestivät arjessa strategisista painopisteistä eri tavalla.

Mauryn mukaan jos esimies ei tunne strategiaa, hän ei vie sitä arjessa eteenpäin, ja jos työntekijät eivät tunne strategiaa riittävästi, toimenpiteitä strategian edistämiseksi ei tapahdu. Tutkimuksessa muistutetaan, että selvällä yhteisellä strategialla on entistä suurempi merkitys: tutkitusti yritykset, joissa strategia tunnetaan, menestyvät parhaiten.

Maury kartoitti tutkimuksessaan sitä, miten hyvin yhtiön ylin johto, keskijohto ja muu henkilökunta tuntevat oman yrityksensä strategian. Mukana oli 150 erikokoista organisaatiota useilta toimialoilta ja vastaajina lähes 10 000 työntekijää kaikilta organisaatiotasoilta varastotyöntekijöistä pörssiyhtiöiden toimitusjohtajiin. Tulokset ovat osa Vaasan yliopistosta valmistuvaa väitöstutkimusta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi