Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Talous

Positiivinen vire elinkeinoelämän odotuksissa - maaseutu kriisissä

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan kokonaistilanteen ennakoidaan olevan vuoden päästä parempi kuin nyt.

Työllisyystilanteen odotetaan heikkenevän lähikuukausina työllisyysmäärärahojen leikkausten vuoksi. Mutta vuoden päästä työllisyystilanteen ennakoidaan kääntyvän hieman parempaan suuntaan. Suurin haaste on työllistää nuoret ja pitkäaikaistyöttömät.

Elinkeinoelämän kehitysnäkymissä Pohjois-Karjalassa korostuvat edelleen Suomen ja EU-alueen taantuman jatkuminen, Venäjän kehityksen epävarmuuden jatkuminen ja Kiinan talouden kasvun hiipuminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toisaalta maakunnassa on tiedossa tai vireillä merkittävä määrä esimerkiksi uusia yritysinvestointeja. Bioenergian tehokas hyödyntäminen ja yleensäkin energiateknologian kehittäminen luovat mahdollisuuksia. Suuri haaste on yritystoiminnan jatkamisen varmistaminen sukupolven- ja omistajanvaihdostilanteissa.

Sen sijaan maaseutualueilla maatalouden tilanne on kriisissä. Maatalous joutuu entistä tiukemmalle sopeutuessaan aleneviin tuottajahintoihin, ja se näkyy myös kuntien verotulokertymissä. Tukien maksun viivästyminen pahentaa tilannetta entisestään.

Pohjois-Karjalan alue- ja seututason toimijat arvioivat maaliskuussa osana puolivuosittain tehtyä valtakunnallista Alueelliset kehitysnäkymät -katsausta 2016 ely-keskuksen johdolla jo 20. kerran elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymiä Pohjois-Karjalassa seuraavan kuuden kuukauden ja vuoden tähtäimellä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi